Најновије

ЧИСТ РАТНИ ПРОФИТ: Купују јефтино гориво од Русије и препродају га Украјини

Повећање испорука руског течног нафтног гаса (ТБГ) балтичким земљама се више него удвостручило због чињенице да купци део купљеног гаса препродају Украјини, а украјинске компаније бирају овај извор горива због његове јефтине цене, пише Ројтерс.

Гасовод (Фото: РИА Новости)

ТНГ се користи као гориво за аутомобиле, грејање и петрохемијску производњу. Санкције Русији, уведене као одговор на избијање рата у Украјини, не односе се испоруке ТНГ, па се извоз у земље ЕУ обавља слободно и без формалних ограничења.

Како се испоставило, тврди агенција, за Летонију набавке ТНГ-а у Русији чине 90 одсто увоза, док Литванија купује 50 одсто у Русији и 50 одсто у Летонији.

Истовремено, само у децембру, Летонија и Литванија су Украјини испоручиле 15.000 тона ТНГ-а, што је 15 одсто укупног увоза ове врсте горива у том месецу. Украјина не купује руско гориво директно, међутим, према речима саговорника агенције, узима га у балтичким државама са попустом од 150-200 долара у односу на испоруке из Пољске и Румуније.

Због скорог ступања на снагу ембарга ЕУ на увоз руских нафтних деривата и горње границе цена за њих, курсна цена руског горива, укључујући ТНГ, пала је на вишегодишње минимуме.

О променама на фронту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА