Најновије

ЗАХАРОВА: У Охриду се ништа није променило, о статусу српске покрајине само у СБ УН

Резолуција 1244 мора да се поштује, а она не предвиђа чланство Приштине у међународним организацијама, истакла је портпаролка Министарства спољних послова.

Марија Захарова (Фото: РИА Новости)

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова каже за РТ Балкан да и после разговора Београда и Приштине у Охриду међународно-правни статус Косова и Метохије остаје исти.

"Савет безбедности УН је једини орган који је овлашћен да разматра статус аутономне српске покрајине. По том питању никаква нова одлука није донета. Космет је и даље неодвојиви део Србије. Блиско сарађујемо са српским партнерима у одбрани легитимних права и интереса Београда у мултилатералним структурама. Резолуција 1244 не предвиђа чланство Косова у међународним организацијама", рекла је Захарова за РТ Балкан одговарајући на питање како Москва коментарише исход разговора у Охриду. 

Ова област, прецизирала је Захарова, може да се прикључи само различитим регионалним форматима о којима су стране постигле сагласност, и на основу поменуте резолуције Савета безбедности.

На наше питање у вези са недавном заједничком изјавом руског и кинеског председника Владимира Путина и Си Ђинпинга, у којој је било речи о низу региона широм света - да ли је било помена о Балканском полуострву - Захарова је рекла да нема тако детаљне информације, али је изнела принципијелан став Москве да Русија и Кина блиско сарађују по свим актуелним питањима спољне политике у оквиру механизма редовних спољнополитичких консултација.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА