Најновије

ПРОНАЂЕНИ ТЕЛЕФОНИ УКРАЈИНСКИХ ВОЈНИКА: Имали су задатак да гађају православне цркве и манастире

На артиљеријским положајима које су Оружане снаге Украјине напустиле пронађени су телефони са координатама циљева, међу којима су биле светиње у Доњецку, Макејевки и Јасиноватој, рекао је саветник лидера ДНР.

Украјински војници имали су задатак да гађају православне цркве и манастире у Доњецку, Макејевки и Јасиноватој, рекао је саветник лидера Доњецке Народне Републике Игор Кимаковски.

То се сазнало након што су у телефонима украјинских војника који су погинули код Адведејвке пронађене координате циљева, међу којима су биле цркве и манастири.

"Неке од телефона смо успели да укључимо. Испоставило се да су у њих биле унете координате циљева", рекао је Кимаковски и потврдио да су православне цркве биле једна од мета украјинске војске.

"Не желим да откривам све детаље, али овај план кују у иностранству по аналогији на оно што се догодило у Сирији", додао је саветник.

Према информацијама Заједничког центра за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине, од 2022. године у градовима Доњецк, Јасиновата и Макејевка је оштећено или уништено око двадесет цркава и манастира.

Најинтензивније ударе украјинска војска изводи на црквене празнике. У ускршњој ноћи у априлу 2023. године, за време Васкршње литургије, украјинска војска гађала је Саборни храм Преображења Господњег у центру Доњецка.

У тренутку гранатирања у храму је било неколико десетина верника, једна особа је погинула, а седморо људи повређено, међу којима је био и свештеник.

ЗЕЛЕНСКИ ЈЕ ПРЕГАЗИО УКРАЈИНУ: Кијев је изгубио све што је имао

Извор: Рт.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА