Најновије

РУСКИ ЕКСПЕРТ: САД припремају моћног конкурента руској артиљерији

САД припремају “моћног конкурента“ руској артиљерији, тврде медији. Војни специјалиста Константин Сивков је проценио по којој цени ће Американци покушати да постигну свој циљ.

Америчка војска (Фото: U.S army)

Војни часопис  Warrior Maven каже да САД креирају прототип хаубице, чији домет мора двоструко премашити постојећу артиљерију.

Ово је М777ЕР хаубица, која се развија у оквиру ЕРЦА програма (Cannon Reach Artillery). Ново северноамеричко оружје ће бити креирано на основу М777А2 хаубице која има домет од 30 км. Истакнуто је да М777ЕР може достићи мете на удаљености већој од 70 км.

Ово издање такође истиче да ће модификована верзија бити 206 кг тежа од М777А2 и 1,8 метара дужа. Цев оружја ће такође имати нове моделе уста цеви и задње кочнице.

Часопис додаје да се америчка хаубица израђује како би превазишла свог руског конкурента 2С33 Мста- СМ калибра 152 мм и са могућношћу гађања мета са више од 40 км. Произвођачи желе да повећају прецизност М777ЕР тако да не само да има велики домет, већ и да може да достигне покретне мете, као и да прави прецизне поготке у условима ограничене видљивости.

М777 је произведен од стране британске компаније BAE Systems. Оружје је тешко 1.913 кг, има домет од око 30 км, и могуће одступање од 5 метара. За управљање хаубицом је потребно 5 особа.

Сивков је истакао да се Американци концентришу на домет хаубице, а то није случајно.

“Веома је ефикасна у ратовима као што је у Сирији. Постоји бомбардер совјетског типа, Пион са калибром од 203 мм, са уобичајеним дометом пројектила од око 40 километара и активним и реактивним пројектилом од 50 километара. Током кампање у Сирији, у великој мери је импресионирала Американце,“ објаснио Сивков.

Према речима овог аналитичара, за постизање најављених циљева, Американци ће морати да користе самовођене пројектиле, што ће значајно повећати трошкове оружја.

“Будући да не постоји други начин за повећање тачности гађања, мора се схватити да су такви пројектили веомам скупи – најмање десет пута више од цене уобичајеног пројектила,“ сумирао је Сивков.

Руску авио базу Хмејмијм поново напали дронови! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Американци подигли авион судњег дана, предвиђен за нуклеарни рат.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА