Најновије

"Трамп ће наговарати Путина да Русија постане партнер САД"

Дневни ред самита НАТО у Бриселу није био привлачан, пре је звучао досадно: „руска претња“, „руска претња“, финансирање алијансе и проблем Северног тока-2.

Трамп и Путин (Фото: РИА)

Пише: Едуард Лимонов

Али, поводом те „досаде“ дошло је до туче у сложном северноатлантском табору. Узрочник је била злоба Сједињених Држава против Европе.

Све је почело на Г7. Сви се још сећамо оне неме сцене: председника САД како седи са изгледом Master of the Universe и шефова држава и влада вазалних држава који му `висе над главом`.

Ти `вазали` су били у различитим – шок-расположењима:  Меркелова је била бесна, Макрон је изгледао као неко ко не верује властитим ушима, канадски лидер је био флегматичан, а јапански премијер окамењен у ужасу..

Трамп их напустио као што чеп излеће из боце са шампањцем.

Изгледа, да му је тада коначно сазрео план раскида са Европом...

Додатно га је разљутило што га је 11. јуна у Бриселу на аеродрому сачекао само један свакакав-никакав функционер Министарства спољних послова Белгије. Зато што су сви остали – и краљ Филип са женом, и шеф дипломатије Дидије Рејндерс - у то време били у Русији на утакмици Француска-Белгија, а премијер Шарл Мишел демонстративно отишао у посету градићу Брен-ле-Конт где је такође гледао ту утакмицу.

Трамп је овакав не-пријатељски дочек доживео као увреду и – добро је све схватио.

То је био шамар Европе америчком председнику. Реванш – камерама сачуван заувек – за ону сцену са Г7.

Зато се гневни Трамп 11. јула у Бриселу обрушио на Меркелову, оптуживши је да је немачку претвортила у „таоца Русије“, имајући у виду да купује јефтини руски гас и учествује у обезбеђивању пројекта гасовода Северни ток-2.

Сетите се како се управо Меркелова била над њим наднела? Тиме јој је вратио мило за драго.

 Трамп је своје недзаовољство преко Твитера формулисао овако:

„Сједињене Државе троше на издржавање НАТО превише. Границе Европе су лоше. Гасоводни долари који теку у Русију су неприхватљиви“.

Меркелова је на то промрмљала да је Немачка независна земља, али је Трамп на то махнуо руком.

Само пет држава чланица издваја за алијансу предвиђених 2 одсто свог БДП. То су: САД, Грчка, Велика Британија, Естонија и Пољска. Међу њима, дакле, нема Немачке.

Гневни Трамп из рукава је извукао унапред припремљени адут. На ванредном саветовању унутар самита припретио је да ће САД иступити из НАТО ако земље чланице не повећају војне издатке до 4 одсто свог БДП.

Замислите: до 4 одсто!

То је претерани захтев који је немогуће реализовати. Већина чланица не издваја ни два одсто. Стога се може закључити да је Трамп заиста наумио да изведе САД из западне војне алијансе.

У то сам уверен.

Присетимо се како је као председнички кандидат говорио о `бескорисности` и `застарелости` НАТО.

A на самиту Г7 се уверио да су амерички вазали – непослушни.

Одлучивши да се од њих одвоји – као од assets, као од оних који не доносе приходе већ само расходе - бизнисмен Трамп је већ наумио и киме да замени непослушне европске партнере.

Русијом.

Треба имати у виду да Трамп живи у васељени великих сила. За њега свет и планета нису Пољска, Немачка, Грчка и Естонија. Чак ни Велика Британија. Свет су за њега Сједињене Државе, Кина и Русија.

У тој категорији је била и ЕУ, али је банкротирала.

Ево Трампове изјаве која потврђује моје поимање његовог држања:

"Чека ме посета Великој Британији у којој валада неред. Чека ме и сусрет са Путином који се – ко би то могао да помисли! – може показати најмирнијим".

О Путину је иначе рекао: „Ја са њим имам добре односе. Али, он је мој супарник. Он представља Русију, а ја представљам Сједињене Државе. То је супарништво, а не питање пријатељства или непријатељства. Надам се да ће он некада постати мој пријатељ. То је могуће“.

Ево, он Путина види као свог пријатеља. Од момента када је почео да задрто љути Европљане  могућим признањем Крима као дела Русије. Сетите се ових његових речи: „Крим је руски. А чији и може да буде ако тамо људи говоре на руском?“.

Немачки министар иностраних послова Хајко Мас поручио је Трампу: „Ми нисмо ничији талац – ни Русије, ни САД!“.

Главне партије у новој влади Италије – Лига и Пет звездица – претиле су да ће своју земљу извести из NATO још пре Трампове претње да ће то учинити САД...

Верујем да ће Трамп 16. јула у Хелсинкију наговарати Путина да Русија остане партнер САД.

Не бојим се да у овоме и погрешим.

САД припремају моћног конкурента руској артиљерији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Први састанак Путина и Трампа

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА