Најновије

Откуд амерички привредници баш сада у нашој земљи

Посета инвеститора увек је корисна, сматрају економисти, иако долазе у интересантном политичком тренутку. – Од 2001. уложили су више од четири милијарде долара и запошљавају више од 30.000 радника

САД и Србија (Фото: Амбасада САД у Београду)

Делегација 16 највећих америчких компанија била је ових дана у посети Србији и према изјавама отправника послова Амбасаде САД у Београду Џоа Гинкела, они су заинтересовани за улагање и сарадњу са српским фирмама. Чуло се да САД и Србија деле стратешке приоритете, да су америчке компаније које већ послују у Србији задовољне инвестицијама, као и да довољно о томе говоре чињенице да су од 2001. инвестирале више од четири милијарде долара и запошљавају више од 30.000 радника.

Откуд посета америчких привредника баш у овом тренутку када су интензивирани притисци око решавања косовског питања, али и увођења санкција Русији због рата у Украјини? И да ли је то порука да се окренемо више Западу, да од њих имамо више користи и уведемо мере Русији? Председник државе Александар Вучић више пута је поновио да због, непристајања на француско-немачки план за Косово, можемо бити економски угрожени. Из Абу Дабија је поручио да је за Србију кључна ствар економија и привредни раст.

Михаило Гајић, програмски директор истраживачке јединице Либека (Либертаријански клуб) каже да је посета корисна, иако не значи да ће из ње настати нека опипљива корист у смислу нове инвестиције. Велике компаније опипавају терен за свој бизнис и сматра да је добро да Србија њима буде на радару. У томе су увек укључене и службе тих земаља попут економског дела амбасада које покушавају да споје заинтересоване.

„Јесте овај политички тренутак интересантан. Постоје индиције да се Србија полако окреће ка Западу имајући у виду да неки људи који су у медијима били јако антизападно оријентисани сада причају похвално о Западу, а мање похвално о Русији него што је то раније био случај”, наводи Гајић.

Љубодраг Савић, професор на Економском факултету у Београду, сматра да би амерички привредници дошли и без те политичке позадине.

„Они имају толико начина да утичу на Србију, да им није потребан директор неке компаније у ту сврху. Вучићева омиљена теза је да ћемо бити економски угрожени, али ми смо живели и без тих фирми. Не спорим да су оне важне за привредни развој. Не долазе стране компаније код нас зато што их њихове државе подржавају. Оне долазе искључиво из економских интереса. Њих тај контекст политике уопште не занима. Економски интерес се испољава у јефтиној радној снази, субвенцијама, разним врстама помоћи... Неће стране компаније отићи из Србије ако политичка ситуација буде лошија између нас и других земаља. Нико није њима рекао хоћемо да охрабримо Вучића или да казнимо Вучића. Капиталистички свет не функционише тако. Не искључујем могућност да нека од тих компанија има неке друге односе са америчком владом – објашњава Савић.

Додаје да код нас долазе због зараде, јер Србија је данас једна стабилна земља са предвидивим привредним  амбијентом у коме се држава добро труди да направи још боље услове за стране компаније. Имамо Налед који креира документе које усваја влада, ту су мешовите коморе Немачке, САД. Сем тога када дођу стручњаци из таквих компанија олакшава се комуникација.

Иван Николић, директор за научноистраживачки развој у Економском институту, наводи да је посета реализација наше економске политике према иностранству и дипломатског деловања да извучемо максимум одржавајући добре односе и са Истоком и са Западом.

„Сада је питање да ли је то максимум наше политике или је могуће постићи више. Нема дилеме да упркос свим тим геополитичким напетостима и даље постоји знатан интерес и Америке и Европе, али и Русије, за улагање и присутност у Србији. Ми желимо то да постигнемо и у томе успевамо. Можда је питање да ли би у другој опцији достигли израженији интерес једне од страна будући да би у том случају морали да се или одрекнемо или заоштримо односе са другима. Ово је доказ успешности тог нашег приступа. Верујем да се овим охрабрује и подстиче неки снажнији искорак у остварењу конкретних циљева са западне стране. Претпостављам да се и на овај начин утиче да попустимо. То је њихов легитиман интерес, а наш је другачији”, каже Николић.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО) ПАЛО ЈОШ ЈЕДНО НАСЕЉЕ: Куда Вагнер прође, нема живих

Извор: Politika
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА