Најновије

ТАНАСКОВИЋ: На Србији се прелама ново разрачунавање великих сила

Филолог и бивши дипломата Дарко Танасковић оценио да се на територији Србије преламају завршни импулси распадања Југославије, као и "заглушујући ратни бубњеви новог разрачунавања великих сила".

Дарко Танасковић (Фото: Јутјуб)

Танасковић је објаснио да се то разрачунавање огледа у конфигурацији судара колективног Запада и Русије, са Кином у позадини, и перспективом успостављања још једног "новог светског поретка".

- То је нимало завидна ситуација за једну малу и неутралну земљу. Никола Пашић је 1915. године изговорио чувено: "Спаса нам нема, пропасти нећемо". Ваља се надати да и данас има бар онолико разлога колико их је он имао тада за те пророчке речи - рекао је Танасковић за новине Српске патријаршије "Православље".

Танасковић је истакао да се данашња Србија копрца у настојању да сачува темељне националне, па и егзистенцијалне интересе.

Говорећи о положају Српске православне цркве (СПЦ) и њеном утицају на српско друштво, Танасковић је оцијенио да СПЦ, без обзира на све унутрашње противрјечности, слабости и сталну кампању која се против ње води, као идентитетско и морално упориште, међу свим српским националним институцијама ужива највећи углед и поверење.

- Баш зато је она мета деструктивног дјеловања свих унутрашњих и спољашњих чинилаца, чији је циљ слабљење и разбијање српског народног јединства, па и саме националне свести у Срба - указао је Танасковић.

Коментаришући предлоге за "рационално" решење питања Косова и Метохије, Танасковић је оценио да је проблем Косова права квадратура круга.

- За Косово се може замислити "рационално", али не и добро, односно поштено решење, бар са становишта српског националног интереса и места које Косово и Метохија заузимају у колективном идентитетском самопоимању Срба - рекао је Танасковић.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА