Најновије

ДАНАС: Владимиру Ђукановићу 90.000 месечно од Гамзиградске Бање

У фебруару ове године посланик Српске напредне странке у Скупштини Србије и адвокат Владимир Ђукановић спојио је лепо и корисно и у посети Зајечару као кандидат за народног посланика на листи „Александар Вучић – Заједно можемо све“, разговарао о стању у граду Зајечару и Тимочкој Крајини. У посети домаћин му је био и директор здравственог центра Гамзиградска Бања др Раде Костић.

Ових дана лист Данас је дошао до информација да се Ђукановић не само распитивао о животу и проблемима у Тимочкој Крајини већ је имао и пословне аранжмане са Специјалном болницом „Гамзиград“.

Према уговору у који смо имали увид, 1. фебруара адвокатска канцеларија „Владимир Ђукановић“ закључила је уговор о заступању специјалне болнице за рехабилитацију „Гамзиград“ у свим судским процесима пред домаћим судовима.

Ова адвокатска канцеларија се обавезала и да ће давати усмене и писмене савете и мишљења, да ће састављати уговоре, посредовати код закључења правних послова или у мирном решавању спорова, заступати пред органима државе итд. С друге стране обавеза бање Гамзиград је да плаћа ове услуге 90.000 динара месечно, плус ПДВ.

уче нисмВладимиру Ђукановићу 90.000 месечно од Гамзиградске Бање 2о добили коментар нити одговоре на питања у вези овог аранжмана ни од Владимира Ђукановића нити од специјалне болнице „Гамзиград“. Између осталог занимало нас је да ли постоје неки посебни судски спорови због којих је требало ангажовати адвокатску канцеларију из Београда, као и да ли болница има своју правну службу.

Специјална болница за рехабилитацију Гамзиград налази се у саставу Министарства здравља.

Гамзиградска бања односно предузеће Ромулијана доо чија имовина су хотел, извор термалне воде и објекти, у мају је прошла трећи безуспешан покушај приватизације.

На позив за куповину 12 објеката на 5.000 квадрата међу којима су хотел Каструм, спортски терени, као и извориште лековите воде у близини Црног Тимока за 103,2 милиона динара није се јавио нико.

Иначе, према Закону о јавним набавкама није обавезно расписати тендер за набавку неких правних услуга као што је заступање у неком судском спору или у арбитражи. Такође, праг за расписивање јавне набавке је милион динара.На порталу јавних набавки нисмо нашли да је био расписан позив за набавку правних услуга од стране специјалне болнице Гамзиград.

И Немања Ненадић, програмски директор Транспарентности Србија, истиче да се по закону није морао примењивати поступак јавне набавке, јер су прагови веома високи за правне услуге, а износ овог уговора је испод тог прага.

„Будући да није спровођен поступак тим је већа одговорност наручиоца да објасни зашто је баш овог добављача одабрао. Такође питање је и каква је потреба бање за овим услугама. Једна је ствар када постоје конкретни спорови у којима је потребно правно заступање, а паушално уговарање услуге на месечном нивоу је знатно теже оправдати. И поставља се питање зашто не запосле неког правника ако су им потребне правне услуге“, напомиње Ненадић, додајући да законски на страни Ђукановића не постоје сметње да закључи такав уговор. Будући да се ради и адвокатској канцеларији која је регистрована као предузетник, а не као правно лице нема ни обавезу да одмах пријави ове приходе Агенцији за борбу против корупције.

„Ипак, постоји друга ствар. Он је и даље члан Високог савета судства и Државног већа тужилаца. Због могућности да утиче на каријере судија и тужилаца поставља се питање како ће они да одлучују ако он заступа неку од страна у спору. Али то је питање закона. Видећемо да ли ће у будућим изменама та нелогичност бити решена“, закључује Ненадић.

Шта је руска амбасада саопштила у вези са Шмитом, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА