Најновије

БЛОКИРАН ЦЕНТАР НОВОГ САДА: Пољопривредници имају три захтева

Блокада центра Новог Сада је почела у 8 часова, а како су казали представници пољопривредника трајаће – до даљег. Пољопривредници су преноћили у Новом Саду, а придружили су им се и пољопривредници удружења Стиг из Пожаревца, а ту су и пољопривредници из Нове Пазове који им пружају подршку.

Фото: Јутјуб

Након што су преноћили у Новом Саду, а придружили су им се у пољопривредници из Пожаревца и Нове Пазове, Вилова, а најављен је долазак демонстраната и из другх места након 10 часова.

Трактори и даље остају испред Бановине и данас, а  очекује да ће се сутра неколико представника пољопривредника састати у Београду на преговорима са техничком премијерком Аном Брнабић.

Блокиран је део центра града од улице Жарка Зрењанина до Соње Маринковић.

Како сазнајемо, они су добили папир од министарства са понудом, али кажу да ту не пише ништа конкретно, због чега се протести настављају.

„Ситуација је таква да ни нама није јасно. Имамо пет захтева из Иницијативе, које смо послали министарству још пре месец дана. Сада добијамо од њих неке нејасне одговоре. Приоритет су нам три ствари, укидање забране свих примарних пољопривредних производа, субвенционисање вештачког ђубрива од 30 до 50 одсто и најважнији 100 литра дизела по хектару без акциза“, каже Милан Сланкаменац.

Према његовим речима, то су три ствари које данас морају бити решене, али су од свега добили само „допис о професионалним пољопривредницим“, те да ће се „нешто решити за 15 дана, а за нешто се чека премијерка“, као и да је све нејасно.

Паори између осталог захтевају захтевају да сунцокрет буде 700 евра за тону, с обзиром да је држава, како кажу, „забрљала у тренутку када су забранили извоз сунцокретовог уља“, након чега су произвођачи изгубили купце и више не могу продају сунцокретово уље, ког су се створиле огромне залихе .

„Самим тим срушили су нам цену . Тај популистички потез урађен је да би се одржавао социјални мир. Ми то не желимо да радимо јер смо на ивици опстанка“, каже за Данас Радослав Адамовић.

Такође су остали и при захтеву да се пријаве против пољопривредника који су долазили на протест пониште.

„Када се буде доносио аграрни буџет и даље ћемо се организовати. Мора да се направи споразум. Немамо више шта да се дописујемо и да излазе покрајински секретари. Били смо код министра Недимовића пре четири недеље“, додаје Сланкаменац.

„Већ нам је десет пута обећано и ништа није испуњено“, додаје Адамовић.

Даљи кораци су ширење блокада, како су нам рекли, прво ка Варадинском мосту и Јеврејској улици, у зависности од тога какав ће бити одговор министарства.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА