Најновије

Лавров то није смео да зна: Америка у опасности?

Заплена поверљивих владиних докумената на имању Мар-а-Лаго, бившој "зимској Белој кући", јасно показује колику безбедносну забринутост представља Трамп.

Сергеј Лавров. (Фото: ria.ru)

Доналд Трамп је под истрагом ФБИ због могућег кршења Закона о шпијунажи, који, између осталог, онемогућава дељење поверљивих информација онима који нису овлашћени да их имају.

Дао је Лаврову високо поверљиве информације

Чак и као председник, Трамп је то радио. На почетку свог мандата, он је руском министру спољних послова Сергеју Лаврову спонтано дао високо поверљиве информације о операцији против Исламске државе.

Али Мар-а-Лаго, где се организују венчања, прославе и добротворне вечере, посебан је трн у оку америчке обавештајне службе. Иако Тајна служба обезбеђује бившег председника и локацију, њени агенти немају овлашћења да контролишу госте или чланове Трамповог клуба.

Налог за претрес Трампове имовине јасно показује забринутост за националну безбедност, рекла је бивша званичница америчког Министарства правде Мери Мекорд.

"Очигледно им је било веома важно да безбедно врате документе", рекла је она. "Држање високо поверљивих докумената на месту које посећују бројни страни посетиоци и други који могу имати везе са страним владама и агентима ствара значајну безбедносну претњу", додала је она.

Трамп тврди да то нису поверљиви документи

Трамп, пак, тврди да су са свих докумената којима располаже скинута тајност и да су на безбедном месту.

Агенти ФБИ-а су раније ове недеље са имовине узели на десетине кутија докумената, укључујући неке које садрже информације о одбрани.

"То окружење је ноћна мора за руковање високо поверљивим информацијама", рекао је бивши званичник америчке обавештајне службе. "Ноћна мора", поновио је.

Министарство правде није објавило где и како су документи и фотографије похрањени, али је лежерност у Мар-а-Лагу добро позната.

Добар пример је свечана вечера Трампа и тадашњег јапанског премијера Шинзо Абеа, која је организована 2017. године на огромној отвореној тераси у Мар-а-Лагу са бројним другим гостима. Вечера је поремећена севернокорејским ракетним тестом, тако да су гости који су кружили около могли да чују и сниме Трампов и Абеов разговор о контрамерама.

Напад на Сирију је предао кинеском председнику

Бела кућа је тада одлучила да направи сигурну собу у Ма-а-Лагу за осетљиве разговоре. Тамо су Трамп и сарадници одлучили да покрену ваздушне нападе на Сирију због употребе хемијског оружја.

Након што је одлука донета, Трамп се припремио за свечану вечеру са кинеским председником Си Ђинпингом. Издржао је до чоколадног десерта како не би извалио кинеском колеги шта намерава да уради.

Кинескиња са скривеним малвером је 2019. године прошла прву безбедносну проверу на улазу у клуб у Мар-а-Лагу и ухапшена је у последњем тренутку.

Тадашњи шеф кабинета Беле куће Џон Кели покушао је да ограничи приступ Мар-а-Лагу, али је Трамп одбио да пристане на то.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА