Најновије

РУСКИ ПАРАЛЕЛНИ СВЕТ У СРБИЈИ: Имају своје вртиће, фризере, кафиће, немају потребу да говоре српски

У Србију је од почетка рата у Украјини ушло више од 300.000 руских држављана, а око 30.000 њих добило је и боравишну дозволу. Они су у међувремену изградили сопствени паралелни свет у којем имају своје кафиће, фризере и вртиће, пише Дојче веле (DW). Углавном живе у Београду и Новом Саду и раде у IT компанијама на даљину.

Фото: РИА Новости

Тако у једном од руских вртића у Новом Саду нема више места за нове малишане, јер су сва попуњена. "Бананалама“ је први приватни вртић на руском језику. Основао га је Андреј Гирко када је пре годину дана напустио Санкт Петербург због присилних мобилизација.

- Испоставило се да је људима заиста потребно место где могу да пошаљу своју децу, где ће се деца осећати безбедно, где могу да се шале на руском и где говоре руски. Такође могу да пронађу друштво као и да се склоне од стреса који је и даље присутан, јер су се преселили. Они су изгубили куће, играчке и станове -  напомиње Гирко.

Званични подаци говоре да су Руси основали 9.500 фирми. Једна од њих је и фирма Дмитрија Лаврова која се бави увозом шпанских цидера. У центру за европске политике кажу да је Србија у новим руским емигрантима видела прилику за младу квалификовану радну снагу која може да подстакне економију и премости демографске празнине. Али, таква очекивања сматрају наивним, наводи Дојче веле.

- Постоји озбиљна доза сумње да је велики број тих новоотворених фирми послужио руским држављанима само као пречица сталног настањења у Србији, а са друге стране неки прелиминарни подаци указују да у фирмама у којима заправо раде углавном се запошљавају руски држављани - сматра Андрија Младеновић из Центра за европске политике.

И у вртићу "Бананалама" раде Руси. Нико од њих не говори српски језик нити имају обавезу да га уче, јер Србија нема развијен механизам интеграције усељеника попут западних земаља. Препуштени сами себи, руски досељеници направили су свој паралелни свет.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА