Најновије

БОЉЕ МИГ-29 У РУЦИ НЕГО Ф-16 НА ГРАНИ: Хрватски аналитичар реалан

Русија је спремна да повећа испоруке гаса Србији и разматра могућност продужења гасовода "Турски ток" у ту земљу. Москва, такође, разматра могућност преласка у наплату националним валутама при својим инвестицијама у Србију уместо долара.

МиГ-29 (Фото: Војска Србије)

"Најпре мало симболике - Путинов председнички авион у српском су ваздушном простору дочекала и на београдски аеродром пропратила два Мига-29 српског ратног ваздухопловства, које им је не тако давно Русија испоручцла у склопу међусобне војно-техничке сарадње", пише Метер. Како истиче, Срби, можда и с правом, ових дана могу слободно у шали да говоре: 'боље Миг-29 у руци него Ф-16 Барак на грани'.

"Русија је спремна да повећа испоруке гаса Србији и разматра могућност продужења гасовода "Турски ток" у ту земљу. Москва, такође, разматра могућност преласка у наплату националним валутама при својим инвестицијама у Србију уместо долара, а две земље потписују споразуме о индустријској, високотехнолоској, образовној и културној сарадњи", даље пише Метер.

Како се истиче у анализи, трговинска размена Русије и Србије у 2017. години износила је две милијарде долара или 23,1 одсто више него годину раније, а у периоду јануар-новембар 2018. износи 1,9 милијарди долара, што је раст за 2,1 одсто више у односу на исти период лани.

Русија, осим енергената, извози у Србију минералне руде, хемијске производе, а из Србије увози прехрамбене и пољопривредне производе, текстил и обућу, додао је Метер.

Он сматра да ће се економска размена још више повећати након успостављања зоне слободне трговине између Србије и Евроазијског економског савеза, за коју се Москва нада да ће бити потписана током ове године.

Такође, он истиче да је сарадња у сфери енергетике једна је од кључних у руско-српским односима.

Како је истакао, Путин је у четвртак у Београду поручио да је Русија спремна да улози 1,4 милијарде долара за спајање Србије са другим краком гасовода "Турски ток" и његову даљу изградњу ка осталим европским земљама.

Све то, сматра Метер, говори о озбиљној намери Русије да улаже у Србију као свог савезника, док Хрватска има проблема са обичном куповином борбених авиона од својих западних пријатеља.

Да ли Србија улази у НАТО, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Српски МиГ-29 или хрватски Ф-16?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА