Најновије

ДРАМА У ВИШЕМ СУДУ ЦГ У СЛУЧАЈУ ДРЖАВНИ УДАР! Сви адвокати напустили судницу (ВИДЕО)

Изношење завршних речи у монтираном процесу за аферу „државни удар“ прекинуто је данас, након што су адвокати одбране напустили судницу Вишег суда, пише подгорички портал ИН4С.

Виши суд ЦГ (Фото: Фејсбук)

Они су то урадили, јер је судија Сузана Мугоша одбила да се пре почетка завршних речи саслушају аудио снимци који су адвокати Мироје Јовановић и Душан Радосављевић доставили суду.

Према речима адвоката, снимци су докази који би променили даљи ток поступка, а на њима се чује сведок сарадник Саша Синђелић.

“Овај доказ који смо поднели имао је своју снагу и тежину. Ми смо доказ доставили данас и имали сте довољно времена да видите о чему се ради. Доказ се односи на два аудио снимка сведока сарадника Саше Синђелића и они немају никакве везе са његовим гостовањем на телевизији”, објаснио је Радосављевић.

Позвао је судско веће да одлучи о доказу пре завршних речи. Адвокат Јовановић је затражио и да се преиспита статус сведока сарадника.

“Предлажем да размотрите сопствену одлуку имајући у виду статус особе која се налази на снимцима”, поручио је Јовановић.

Мугоша је, међутим, одбила предлог адвоката одбране, након чега су они напустили данашње рочиште.

Мугоша је казала да, због њиховог напуштања главног претреса, суд кажњава адвокате са по 1000 евра.

Наставак суђења заказан је за сутра у 9 часова.

Суђење траје већ више од годину и по дана, а Тужилаштво терети групу руских и српских држављана да су заједно са лидерима Демократског фронта Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем у ноћи парламентарних избора у Црној Гори 16. октобра 2016. године наводно планирали упад у Скупштину, хапшење или ликвидацију тадашњег премијера Мила Ђукановића и насилну смену власти, с циљем да се Црна Гора спречи да уђе у НАТО.

Снимак напуштања суднице можете да погледате ОВДЕ.

ДФ: Покојну оптужницу не могу спасити ни судије џелати

Покојну оптужницу не могу спасити ни судије џелати. Тражимо да кључни докази прекину фарсу и агонију монтираног процеса за „државни удар“, казао је лидер НСД и члан Председништва ДФ-а Андрија Мандић на ванредној конференцији за новинаре сазване поводом снимака које је објавио ИН4С о признању Саше Синђелића да никакав „државни удар“ нити убиство Мила Ђукановића није планирано нити покушано на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. године.

Мандић је напоменуо да председник судског већа Сузана Мугоша данас није дозволила да се ови докази укључе у процес, чиме им је ускраћено право на праведну одбрану.

„То су најважнији докази који су се појавили везано за овај случај. Када су наши адвокати данас затражили да се ти докази уврсте и да се раскринка лажни сведок, човек који функционише као џубокс, и који говори како тражи власник жетона, десило се да они који треба да изваде пресуду из фиоке то нису дозволили“, казао је Мандић и истакао:

„Ми не прихватамо да учествујемо у монтираном политичком процесу, да будемо понижени од стране црногорског режима, и послали смо поруку, а то су посебно учини адвокати, да ипак и овде мора да се успостави правосудни систем.а посебно су то данас урадили адвокати. Ипак и овде мора да се успостави правосудни систем какав постоји

„Не може се више из центара моћи наређивати судијама и управљати судским процесима супротно доказима“, поручио је лидер НСД.

Из ДФ-а су казали да су одлучили да ураде све што је у њиховој моћи како би дошло до тога да ови докази буду саставни део једног судског процеса о којем ће расправљати и међународни кругови.

„Ми очекујемо да ови кључни докази, који читав овај процес стављају ван снаге, прекину процес и да се заврши са фарсом и агонијом“, казао је Мандић.

Синђелић сахранио оптужницу

Лидер Демократске народне партије и један од осумњичених за тзв. државни удар Милан Кнежевић оценио је, да је објављивањем два снимка, на којима се налази Синђелић, данас је у потпуности сахрањена оптужница за тзв. државни удар.

„Видели сте да је Судско веће на сваки начин покушало да заустави извођење доказа и објављивање два снимка, јер да је Мугоша одлучила да пусти снимке, морала је да ослободи све, а да врховни државни тужилац Ивица Станковић, по службеној дужности разреши Миливоја Катнића“, рекао је Кнежевић.

Он додаје да се Мугоша данас позвала на ЗКП, који се, оцењује Кнежевић сахрањен ОГП.

„Мугоша позивајући се на ЗКП, који је пропао, покушава да створи привид, да је врло важно да се чују завршне речи, па онда да се виде снимци. Да је пустила данас снимке, не би дошло до завршне речи, него до пада оптужнице. Била би утврђена хијерархијска одговорност – од Зорана Пажина, Катнића, Бориса Савића, Судског већа и свих оних који су учествовали у овом процесу“, наглашава Кнежевић.

Он се захвалио адвокатима одбране, који су како каже, разобличили овај процес.

„Захваљујемо се и адвокатима по службеној дужности који су се данас солидарисали и напустили суђење, чиме су доказали да им се Мугоша неће ругати“, изричит је Кнежевић.

На питање новинара ИН4С-а да ли ће се Мандић и он појавити сутра у судници обзиром да се очекује наставак суђења, Кнежевић је сатирично одговорио:

„Полакоте! Ви знате да ја долазим из традиционалног пољопривредног краја и ја сам стварно за сутра планирао сађење лука и надам се да ме киша неће прекинути.

„Зато сам и рекао судији Сузани Мугоши да сутра нећу доћи на суђење, у консултацији са мајком смо се договорили да почнемо у 7 сати са сађењем лука и надам се да ћу стићи да усадим лук и дођем на рочиште заказано за 9 часова“, казао је Кнежевић, додајући да сутра „суђења сигурно неће бити“.

А како је скандал века доживео свој крај једним видео снимком, погледајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Чему служе Црна Гора и Македонија у НАТО пакту?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА