Најновије

САМИТ Г20 НЕОЧЕКИВАНО УСПЕШАН АЛИ ДА ЛИ ЋЕ СВИ ПОШТОВАТИ ДОГОВОРЕ? САД и Кина обнављају преговоре, америчке компаније настављају сарадњу са

Вашингтон и Пекинг се на самиту Г20 договорили да обнове трговинске преговоре. Председник САД Доналд Трамп је најавио да ће америчке компаније наставити да сарађују са кинеским "Хуавејем", али да ће се питање продаје производа те фирме решавати на крају преговора. Кина спремна за разговор о суштинским питањима, поручио председник Си Ђинпинг.

Самит Г20 у Осаки (Фото: Јутјуб)

У Осаки је завршен састанак Групе 20 најразвијенијих држава света. На маргинама самита, највећу пажњу је изазвао састанак председника САД и Кине – Доналда Трампа и Си Ђинпинга.

Вашингтон и Пекинг су се договорили да обнове трговинске преговоре. Шеф Беле куће је најавио и да ће америчке компаније наставити да сарађују са кинеским технолошким гигантом "Хуавејом", али да ће се питање продаје производа те фирме решавати на крају преговора.

Председник Си је изразио наду да ће Америка праведно третирати кинеске компаније. Разговор је имао за циљ смањење тензија због трговинског рата две најјаче привреде на свету.

Трамп је нагласио да је имао сјајан састанак са председником Сијем и да ће наставити трговинске преговоре. "Као што знате имамо одличне односе, али желимо нешто да урадимо како бисмо уједначили трговинску размену. То је заправо веома лако урадити и мислим да смо близу тога. Била би историјска ствар ако бисмо постигли фер трговински споразум", сматра Трамп.

Амерички председник је рекао да у овом тренутку може да обећа да САД неће укидати тарифе на кинеску робу, али и да неће уводити нове. "Радићемо са Кином како бисмо постигли фер трговински споразум. Корист ће имати и наши фармери са Средњег Запада који ће продавати робу Кини'', рекао је Трамп.

Си Ђинпинг је истакао да Кина и Америка имају корист од сарадње, а да губе када су у сукобу. "Сарадња и дијалог су увек бољи него трвења и конфронтације. Спремни смо за разговор о суштинским питањима која се тичу развоја односа наше две земље. Желимо да утврдимо правац наше будуће сарадње, засноване на координацији и стабилности'', поручио је Трамп.

Путин: Односи са САД морају бити бољи

На завршној конференцији за новинаре, руски председник Владимир Путин нагласио је да ће Русија урадити све што је потребно да би се поправили односи са Вашингтоном и да они морају бити бољи.

"Састанак са председником Трампом је био веома добар, прагматичан. Разговарали смо и о економској сарадњи наше две земље. Амерички председник је током разговора покренуо питање ослобађања украјинских морнара, као приоритетно. Још нема одлуке о томе, али то питање не сме да се користи као политичко средство'', напоменуо је Путин.

Скуп у Осаки завршен је постизањем сагласности земаља учесница о потреби промовисања праведне, слободне трговине, без дискриминације, што је најавио јапански премијер Шинзо Абе. То је и део завршног коминикеа.

"Потребно је смањити јаз у богатству између индустријски развијених држава и земаља у развоју. Глобализација и технолошке иновације су донеле огромне користи, али и забринутост због повећања тих разлика. Морамо се суочити са тим питањем и плодове индустријског раста распоредити у свим друштвима. Важна су улагања у високо квалитетне инфраструктурне пројекте у земљама у развоју'', рекао је Абе.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, који је одвојено разговарао са Путином и Трампом, нагласио је да очекује испоруку противваздушног система С-400 који је купљен од Русије.

Трамп је током разговора рекао да жели да се то питање реши без нарушавања билатералних веза, али је и признао да је ситуација компликована.

Стигле дојаве из Москве, руси нас упозоравају! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА