Најновије

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Лидери Г7 разматрали повратак Русије у своје редове!

Лидери земаља „седморке“ разговарали су на самиту у француском Бијарицу о враћању Русије у формат „осморке“, саопштила је агенција Кјодо позивајући се на изворе у јапанским владиним круговима.

Самит Г7 (Фото: Јутјуб)

Нема података о садржају разговора, а извор агенције је прецизирао да те информације „неће бити откривене“.

Раније се Доналд Трамп сложио са предлогом француског председника Емануела Макрона да позове Русију на самит Г7 2020. године у Сједињеним Америчким Државама. Са своје стране, председник Русије Владимир Путин рекао је да Русија сматра све контакте са земљама Г7 корисним и да не искључује обнављање формата Г8. Немачка канцеларка Ангела Меркел повезала је питање обнове формата Г8 са прогресом у решавању ситуације у Украјини.

Група седам (Г7) је удружење економски развијених земаља, у које улазе Велика Британија, Италија, Јапан, Канада, Немачка, Сједињене Америчке Државе и Француска. У формату „седморке“ клуб је постојао од 1976. до 1997. Након придруживања Русије почео је да се назива Г8. У марту 2014. године, за време мандата америчког председника Барака Обаме, због догађаја у Украјини и кризе која је уследила у односима САД и Европе са Русијом, западне чланице удружења одлучиле су да се врате на формат „седморке“.

Како зауздати Трампа и Џонсона? Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА