Најновије

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ РАТА?! Хамас одбацио Трампов план за Блиски исток, па урадио ово...

Палестински председник Махмуд Абас изјавио је да мировни план председника САД Доналда Трампа за Блиски исток представља "заверу", као и да је и њему и израелском премијеру поручио да Палестинци и њихова права "нису на продају".

Трамп (Фото: flickr)

- Рекао сам Трампу и Нетанијахуу да Јерусалим није на продају, сва наша права нису на продају и нису за поткусуривање. А ваш споразум, завера, неће проћи - рекао је Абас у телевизијском обраћању у Рамалаху, преноси Ројтерс.

Абас је реаговао након што је Трамп објавио план који предвиђа стварање палестинске државе са престоницом у источном Јерусалиму, али се од Палестинаца захтева да прихвате услове које претходно нису били спремни да размотре, као што је опстанак јеврејских насеља на Западној обали.

Хамас подржао Абаса

Палестински покрет Хамас подржао је палестинског председника Махмуда Абаса и његову одлуку да одбаци план председника САД Доналда Трампа за Блиски исток.

Лидер Хамаса Исмаил Ханијех рекао је да та група, која је на власти у појасу Газе, подржава Абасову "чврсту позицију" и одбацује мировни план Беле куће.

Ханијех је позвао палестинске фракције да оставе своје несугласице по страни и уједине се против Трамповог плана, преноси АП.

Абас је најавио хитан састанак на Западној обали, након објављивања Трамповог плана на који је позвао представнике Хамаса.

Трампов план за Блиски исток позива на стварање палестинске државе с престоницом у источном Јерусалиму, али се од Палестинаца захтева да прихвате услове које претходно нису били спремни да размотре, као што су јеврејска насеља на Западној обали.

Јордански министар: Једини пут ка миру палестинска држава из 1967.

Јордански министар спољних послова Ајман Сафади изјавио је да је једини пут ка свеобухватном и трајном миру на Блиском истоку успостављање независне палестинске државе у границама из 1967. године и са источним Јерусалимом као престоницом.

- Јордан подржава све напоре у циљу постизања праведног и свеобухватног мира који ће људи прихватити - рекао је Сафади у саопштењу поводом плана председника САД Доналда Трампа о Блиском истоку.

Трампов план предвођа стварање палестинске државе с престоницом у источном Јерусалиму, али се од Палестинаца захтева да прихвате услове које претходно нису били спремни да размотре, као што су јеврејска насеља на Западној обали.

Сафади је позвао да се одрже озбиљни и директни преговори који ће решити сва питања о коначном статусу укључујући заштиту интереса Јордана, преноси АП.

Он је упозорио на "опасне последице унилатералних корака Израела... који имају за циљ наметање нових реалности на терену".

И Турска одбацила Трампов план за Блиски исток

Турска је одбацила мировни план америчког председника Доналда Трампа за Блиски исток као покушај анексије палестинске земље.

"Овај план је план о анексији који има за циљ убијање решења о две државе и крађу палестинске земље", саопштило је министарство спољних послова Турске.

У саопштењу се такође одбацује изјава Трампа о Јерусалиму као недељивој престоници Израела и поручује да је Јерусалим "црвена линија".

"Амерички такозвани мировни план је мртворођен. Палестински народ и њихове земље не могу се купити новцем", наводи се у саопштењу турског министарства.

Анкара такође поручује да неће подржати никакав план који не прихватају Палестинци и истиче да "мира на Блиском истоку нема без окончања окупације", преноси АП.

УН: Гутереш уздржан према Трамповом плану

Антонио Гутереш посвећен је подршци Израелу и Палестинцима да постигну мировни споразум на основу резолуција УН, међународног права, билатералних споразума и стварања две државе у границама од пре израелско-арапског рата 1967, саопштено је у УН пошто је амерички председник Доналд Трамп изнео свој план за Блиски исток.

Како подсећа Ројтерс, месец дана пре него је Трамп преузео дужност у јануару 2017, Савет безбедности УН усвојио је резолуцију којом се тражи обустава подизања јеврејских насеља на окупираним палестинским територијама.

За резолуцију је гласамо 14 земаља чланица Савета, уз само један уздржани глас, администрације тадашњег председника САД Барака Обаме.

Да ли ће "Истанбулски канал" бити у прилог Русији или НАТО-у прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА