Најновије

ОГЛАСИ ОСВАНУЛИ У НЕМАЧКОЈ: Тајна служба тражи шпијуне!

Немачке тајне службе огласе којима траже IT раднике, научнике и друге сараднике обајвљују и у јавном превозу, фитнес клубовима и другим сличним местима у нади да ће тако доћи до најјбољих кандидата, пише Дојче веле.

Немачка војска (Фото: Јутјуб)

Метро није само средство јавног превоза већ и место необичних понуда за посао. "У тајности чинити добро" - слоган је којим Савезна установа за заштиту уставног поретка (тајна служба) врбује сураднике, а слично звучи и порука Савезне криминалистичке службе -"Чинити праву ствар".

У потрази за сарадницима у берлинској подземној жељезници могу се видети и огласи Министарства спољих послова. И оно тражи IT стручњаке уз позив "Дипломатија и дигитално - Ваша IT каријера у Министарству спољних послова".

Немачке тајне службе за иностранство имају више од 30 празних радних мјеста, од цега је око половина за компјутерске стручњаке. А савезна полиција би ове године требало да запосли 2.150 људи. Да би се нашло довољно људи за попуњавање свих позицијиа, критеријими су снижени, наводи Дојче веле.

Допуштено је виšе правописних грешака него раније, а код тестирања телесне спремности избачени су скокови у даљ и склекови, а уведено трчање штафете.

Готово све државне и јавне установе, а не само полиција, траже IT стручњаке. И то не само за борбу против сајбер криминала и интернет безбедност него и за друштвене мреже и медије, каже за ДW криминолог на Високој полицијској šколи покрајине Бранденбург Томас-Габријел Ридигер.

"Наћи одговарајуце људе за непопуњена радна места је велик изазов и на савезном и на покрајинском нивоу", каже Ридигер, који недостатак стручњака у IT облсти објашњава чињеницом да је немачко друштво прекасно поцело да се прилагодава дигитализацији.

Русија и Белорусија настављају консултације о интеграцијама! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА