Најновије

СВАКИ ГРАЂАНИН КИНЕ ИМА ЗДРАВСТВЕНИ КОД! Србин који живи у тој земљи решио да проговори!

Владимир Милић, економиста, живи у Суџоу вишемилионском граду у области Ђијангсу у Кини, говорио је о тренутној ситуацији у Кини, Суџоу и Шангају.

Кина (Фото: Синхуа)

Како је изгледао живот за време вируса? Какве су мере кинеских власти и струке? Очигледно је да су биле плодоносне.

Када је крајем јануара уведен карантин, све се дешавало прилично брзо. Затварају се ресторани, кафићи, музеји, отказују се сви догађаји. Доста је помогла чињеница да се у то време славила кинеска Нова година, а то је празник када је већина Кинеза са својим породицама и генерално се не излази много. Велики градови су у то време иначе прилично пусти јер се већина Кинеза враћа у своја места.

Међутим, касније је заиста било необично када се људи нису вратили у град, а све је било затворено. На улици практично није било никога, могли сте слободно да се шетате али скоро да нисте имали где да одете. По скраћеном радном времену биле су отворене само апотеке и веће продавнице попут супермаркета. Градски аутобуси су и даље радили, али са ређом сатницом вожње. У аутобусу се возила још једна особа која би вам мерила температуру чим уђете, мерили би вам температуру на уласку метро, приликом плаћања у Мекдоналдсу, а ношење маске је било обавезно.

Власт је одредила да се кинеска Нова година „продужи“ до средине фебруара како би успорили ове миграције радника из унутрашњости Кине у велике градове, а кроз недељу дана од затварања Wухана био је укинут међуградски превоз. Ја сам се тада враћао из Шангаја за Суџоу и била ми је потребна дозвола факултета да бих се вратио, а морао сам да идем таксијем јер није било другог превозног средства.

На „граници“ Шангаја и провинције Ђијангсу постављена је контрола и поново су нам мерили температуру. У нормално време 3-4 воза и један аутобус на сат обраћају овом трасом. Константно се апеловано да се не излази напоље без преке потребе и да задржавање не буде дуже од 3 сата.

Да ли се живот у Суџоу и Шангају враћа на улице? Да ли је живот истим темпом као и пре коронавируса?

Тренутна ситуација у Кини је доста боља него што је била. Људи су поново на улицама, враћају се полако на посао. Скоро све је отворено, осим места где може да се окупи пуно људи. Ресторани су најпре били отворени али сте могли само да поручите храну и понесете кући. Сада већ људи седе и једу у ресторанима.

У једном тренутку, били су и биоскопи отворени уз обавезу да посетиоци носе маске и седе са једним местом размака, али су у међувремену одустало од те идеје као превише ризичне за ширење вируса. Дакле, живот се враћа у нормалу али се и даље апелује на опрез. Већина мера као што су обавезно ношење маске или мерења температуре су и даље присутна.

Сваки становник има „здравствени код“ који може бити зелене, жуте или црвене боје. Коду се приступа кроз програм (алипаy или wецхат) и морате га показати да бисте ушли на већину места. Само зелена вам омогућава слободу кретања, док жута означава да је потребно да будете у самокарантину или црвени у надгледаном карантину. У теорији, код се добија на основу вашег кретања, тј да ли сте били у неком од угрожених места или сте били у контакту са неким ко је заражен и слично. Чини ми се да се слична опција разматра и у неким западним земљама, али биће занимљиво како ће становништво реаговати и да ли ће прихватити такве мере.

Живот се дефинитивно још увек не одвија истим темпом као и пре корона вируса. Најављено је да бишколе ускоро требало да се отворе, јер се настава од друге половине фебруара одвија онлине.Пре неколико данаМинистарство образовање је објавило да ће се одложити датум полагања Гаокао-а за 7-8. јул. То је тест који раде матуранти, попут нашег пријемног испит за факултете. У Кини је то веома важан догађај и ово је први пут да је померен од Културне револуције, што показује озбиљност ситуације.

Та два дана сва пажња је усмерена на оне који полажу испит и све је подређено будућим студентима.У неким градовима се иде толико далеко да се укида саобраћај у улицама где се одвија полагање како не би ометао будуће студенте, метро је бесплатан за или се чак таксисти нуде да бесплатно превезу матуранте на полагање испита.”

Има ли страха од другог таласа?

“Опрезност од другог таласа постоји, јер се и даље дневно пријави од 30 до 60 нових случајева. Тренутно највећи број ново заражених долази из иностранства и мислим да је то највећи изазов за Кину, зато што има велику дијаспору, а живимо у изузетно глобализованом свету. Сви који уђу у земљу се тестирају и стављају у карантин по потреби.

Поред увезених случајева, највећа брига су асимптоматични, тј. они који носе вирус али немају симптоме. Доста пажње се полаже да се они открију и изолују пре него што заразе друге. Пре неколико дана је један цео град на граници са Русијом затворен јер се појавило 20ак нових случајева.”

Свештеник изговарао најгоре увреде, верници дивљачки напали новинаре! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА