Најновије

ИСПОВЕСТ ЧОВЕКА ЧИЈА ЈЕ ПРИЧА ДИГЛА СВЕТ НА НОГЕ: "Добио сам корону у време док у Кини није регистрован ниједан случај" (ВИДЕО)

Амируш Хамар (43) у француским медијима разоткрио се као потенцијални "нулти пацијент" у тој земљи, то јест прва особа која се тамо заразила корона вирусом, и то још у децембру прошле године. И оно што је посебно занимљиво - није путовао у Кину, што наводи на закључак да је вирус Европом кружио и пре него што је крајем 2019. у болници у Вухану уопште утврђено да се појавио нови корона вирус.

Кина (Фото: Јутјуб)

Хамар је одлучио да разгова с новинарима телевизије BFMTV након што је једна болница покрај Париза поново тестирала узорке које је дао кад је крајем прошле године оболео од, како је мислио, грипа. Ти узорци су узети 27. децембра, а у понедељак је објављено да је поновљени тест открио да је 43-годишњи Француз заправо био позитиван на нови корона вирус.

У разговору за BFMTV Хамар је открио да је патио од "врло озбиљних" болова у грудима, али је рекао да су лекари његову болест дијагностиковали као плућну инфекцију.

Иако стручњаци упозоравају да не би требало брзати са закључцима на темељу његовог примера, Светска здравствена организација (СЗО) поручила је да није необично да се случај заразе догодио у децембру. Штавише, додали су да је могуће да ћемо имати још сличних открића о раним случајевима заразе из прошле године.

Из СЗО су такође поручили и другим државама да провере да ли је и код њих било случајева заразе крајем 2019. године.

- Тако ћемо добити нову и јаснију слику о ширењу корона вируса - рекли су из СЗО, а пише “Дејли мејл”.

Нејасно је како се заразио

Нејасно је како се Хамар заразио, будући да се не може успоставити директна веза између њега и неке особе из Кине у којој је пандемија и почела прошле године.

Једна од претпоставки јесте да се Француз алжирског порекла заразио преко своје супруге која ради у супермаркету покрај париског аеродроме “Шарл де Гол”, а у који свраћају путници који су слетели на аеродром. Осим тога, лекари који су открили Хамаров случај кажу и да је његова супруга радила на рибљој пијаци с колегама кинеског порекла.

- Сада настојимо да установимо да ли је она била асимптоматски преносилац вируса - каже др Ив Коен из болнице у којој се Хамар лечио.

Сам Хамар је открио да му се управо др Коен јавио пре неколико дана и рекао му да је "100 одсто позитиван на вирус".

Крајем прошле године, Хамар је имао високу температуру, сув кашаљ и проблеме с дисањем, све симптоме који се данас повезују с ковидом-19. И он сам је прво мислио да је грип, али је ипак отишао у болницу, где је добио и маску за дисање.

- У пет ујутро отишао сам у болницу и рекао да ми одмах треба лекар, будући да нешто није у реду. Имао сам болове у грудима - рекао је Хамар.

Лекари нису могли да утврде од чега тачно болује, али су му рекли да можда има плућну инфекцију те су га упозорили да је болест "врло озбиљна".

Након неколико дана у болници Хамару се стање ипак поправило те се вратио кући и потпуно опоравио од мистериозне болести. Није био ни свестан да је био заражен новим корона вирусом, преноси "Јутарњи лист".

Прекрајање тока заразе

Ова прича је итекако занимљива кад се погледа досад познат ток ширења корона вируса. Кина је први случај пријавила СЗО тек 31. децембра прошле године, а први случај заразе изван Кине потврђен је тек 13. јануара 2020. Француска је, званично, први случај забележила тек 24. јануара.

Др. Коен је рекао да су научници из две болнице тестирали старије узорке 24 пацијента на корона вирус, од којих је један био позитиван.

Резултат је показао да је Хамар корона вирусом био заражен месец дана пре првог званично потврђеног случаја у Француској и пре него што је први случај званично потврђен у Кини.

Сви узорци тестирани у том мини истраживању били су раније скупљени због тестирања на грип, а сваки је тестиран неколико пута како не би било сумње у резултат. Др Коен, међутим, каже да је прерано да се каже да ли је Хамар француски "нулти пацијент".

- Можда јесте, али можда има и ранијих случајева из других француских регија. Све негативне узорке тестиране на упалу плућа требало би поново тестирати, али на корона вирус. Вирус је вероватно већ циркулисао међу становништвом - каже.

- Не знамо како се Хамар заразио - није нигде путовао, а једни стални контакт који је имао била је његова жена - говори др Коен.

- Вирус је могао неприметно да се прошири међу становништвом - сматра др Оливије Бушар, шеф Одељења за инфективне болести у болници у којој се Хамар лечио.

Многи стручњаци, међутим, ипак упозоравају да се на основу једног случаја не може још говорити о "неприметном ширењу заразе".

- Ови докази нису коначни, иако је могуће да је реч о једном од ранијих случајева - сматра професор молекуларне биологије на Универзитету у Нотингему Џонатан Бол.

Хоће ли забрана извоза житарица из Русије довести до глади у свету?! Више о томе ОВДЕ.

Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА