Најновије

ИРАНСКИ НУКЛЕАРНИ ПРОГРАМ У ОПАСНОСТИ: Откривено ко стоји иза експлозије у погону за обогаћивање уранијума! (ВИДЕО)

Данима након мистериозне ноћне експлозије у ракетном погону изван Техерана, још једна експлозија погодила је у четвртак постројење за производњу у иранском центру за обогаћивање уранијума Натанц.

Нуклеарна електрана (Фото: Pixabay)

Није било штете на њеном постројењу за центрифугу, изјавио је данас портпарол Организације за атомску енергију Бехруз Камалванди.

Он је рекао да је зграда, коју је назвао "индустријском шупом", изнад земље и није део самог постројења за обогаћивање уранијума и да"нема разлога за бригу" због инцидента, пренела је државна новинска агенција ИРНА.

Натанц је главни ирански центар за обогаћивање уранијума, у којем има око 16.000 центрифуга, док се још око 3.000 центрифуга налази у постројење Фордо, укопаном у планину. Подземни објекти су су укопани испод бетона на око 7,6 метара, који пружа заштиту од ваздушних удара.

Натанц је медју локацијама које сада прати Медјународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) после иранског споразума о нуклеарној енергији 2015. са светским силама.

ИАЕА није још увек коментарисала инцидент.

Међутим, Камалванди и ирански шеф за нуклеарну енергију Али Акбар Салехи пожурили су на место пожара у постројењу за обогаћивање уранијума.

На фотографији коју је касније објавила агенција за атомску енергију приказана је зидана зграда од опеке са траговима пожара и њен кров очигледно уништен.

Није било јасно да ли је то била "шупа" но којој је говорио Камалванди. Крхотине на земљи и врата која су изгледала разнесена са шарки сугерисала су да је експлозија пратила експлозију.

Иако су ирански званичници умањили значај догађаја, то неће бити први пут да локација - једна од локација коју посећују међународни инспектори за оружје - буде мета саботажа.

Пре него што је пожар пријављен, новинари BBC Персиан кажу да су примили обавештење од групе која себе назива Чуварима домовине и који су одговорни за „операцију“ усмерену на „новоосноване“ производне погоне на нуклеарном налазишту. Рекли су да су циљали надземне зграде како би напад био непорецив.

Иранску групу, за коју тврде да су дисидентски припадници иранских безбедносних снага, ирански стручњаци никада нису чули, а BBC је рекао да не може да потврди ту тврдњу.

Подаци прикупљени преко сателита америчке Националне агенције за океане и атмосферу сугерирају да је пожар избио око 2 сата ујутро по локалном времену у северозападном углу погона Натанц. Пожар је био довољно велики да га је сателит могао уочити из свемира.

Али супротно тврдњама из Ирана, да је локација само „шупа“, Фабијан Хинц, истраживач из калифорнијског Центра за студије непролиферације Џејмс Мартин, Института за међународне студије Мидлебери, рекао је да локација одговара новоотвореном погону за производњу обогаћеног уранијума. Рекао је да се ослања на сателитске снимке и програм државне телевизије у објекту за лоцирање зграде која се налази у Натанзовом северозападном углу.

Дејвид Олбрајт са Института за науку и међународну сигурност слично је рекао да је пожар погодио производни погон. Његов институт претходно је написао извештај о новом постројењу, идентификујући га из сателитских слика док је био у изградњи и касније изграђен.

Тренутно Међународна агенција за атомску енергију каже да Иран обогаћује уранијум наоко 4,5 процената чистоће, изнад услова нуклеарног споразума, али далеко испод нивоа за производњу оружја од 90 процената. ИАЕА је такође обавила испитивања напредних центрифуга.

Натанц је и раније био мета саботажа.

Руско-сиријски конвој улази у Раку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА