Најновије

У КИНИ РЕГИСТРОВАНИ СЛУЧАЈЕВИ КУГЕ: Да ли има разлога за страх?

Када се током пандемије новог коронавируса, у људској популацији активира и бубонска куга, јасно је колико смо немоћни пред природом. У Кини је регистрован један, у Монголији два случаја. Светска здравствена организација саопштила је да је ситуација под контролом. О чему се ту заправо ради?

Кина (Фото: Јутјуб)

"Бубонска куга је, у ствари, куга. Изазивач је бактерија, код људи. У ветеринарској медицини, куге су углавном изазване вирусима. Међутим, код људи, куга се налази као инфективна болест, при чему је једна од фаза током инфекције формирање бубона", рекао је за Јутро Прве ТВ професор Факултета ветеринарске медицине, шеф Катедре за заразне болести, проф.др Мирослав Валчић.

Он је објаснио да кад бактерија уђе у организам, најчешће путем убода буве која је преносила, одлази прво до лимфних чворова који отичу. Тада се по телу појављују отоци - бубони

"Бактерија, касније, може да оде у плућа, а ако се не третира, долази и до развоја болести. Ако се куга не лечи, може да буде фатална. Знамо да постоји и генетска отпорност неких људи, али отприлике око 75% људи код којих се куга не лечи, премине", додао је Валчић.

Подсећања ради, Светска здравствена организација је саопштила да је ситуација под контролом, али то су говорили и када је коронавирус кренуо да се шири по Кини.

"Постоје џепови куге, на пример у Америци или Монголији у дивљим животињама, специфичан је начин преношења путем паразита, буве. Мали је број ветеринара који би препознао кугу код животиња. Могу да оболе разне врсте глодара, али и каниди, једна врта паса, не и домаћи пас", каже Валчић.

Како се лечи куга?

"Куга прати цивилизацију. Знамо да је у 6. веку умрло око 100 милиона људи, а у 14. веку око 50 милиона. Увек се негде налази, немогуће је, искоренити болести којима су резервоари дивље животиње", напомиње.

Међутим, Валчић је рекао и да нема потребе за страх, јер бактерија куге није у скорије време регистрована у нашој земљи, а није забележен ни неки случај куге у последњих неколико деценија

"Куга се лечи тентрациклинима, стрептомицином... у сваком случају, антибиотицима. Не треба се плашити куге код људи, нема је код нас. А добро је и што знамо да државе које знају да су џепови куге, да то контролишу", закључује Валчић.

Руси спремни да пошаљу нове ПВО системе Србији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА