Најновије

БИВШИ ДИРЕКТОР МОСАДА: Није битно да ли Иран има атомску бомбу, већ да ли Израел може да одговори!

Бивши директор израелске обавјештајне службе Мосад Шабтаи Шавит, дао је занимљив интервју за израелски медиј Тајмс оф Израел (The Times of Israel, срп. Време Израела), објављен у среду, 8. јула. Шавит је био 7. од укупно 12 шефова Мосада, а на тој је дужности радио од 1989.-1996. године. Дакле, и више него компетентна особа за разговор о бројним блискоисточним темама, пре свега онима везаним за Иран и израелске односе с том земљом, који толико оптерећују укупно стање не само у тој регији. Управо је та тема, пре свега наводна иранска настојања за производњом атомске бомбе (што Техеран постојано негира) и доминирала у разговору па смо се у преводу на њу примарно и фокусирали.

Израелска авијација (Фото: Јутјуб)

Некадашњи први израелски обавјештајац у том смислу даје уравнотежену оцену, према којој се не сме војно напасти Иран, већ „успоставити реално спречавање“ те земље у споменутој намери. А што он при томе има на уму, прочитајте у наставку текста:

„Дозволите ми најпре казати, да ја о тим питањима не говорим као политичар и јавни делатник, већ као обавештајац. Обавештајни официр, који опскрбљује особе које доносе решења, опскрбљује политичко водство не само обавештајним информацијама, већ и проценама, чак и препорукама. Мени није дозвољено тражити бољег сценарија, позитивног сценарија. Ја немам избора. Морам се оријентисати на погоршање развоја стања… Најлошији сценаријо састоји се од тога да Иран не одустане од своје одлуке, своје одлучности за досег потенцијала нуклеарног оружја“, казао је Шабтаи Шавит.

Њихов (ирански) главни темељ гласи: „Ја желим имати бомбу, како бих је бацио на Тел Авив“. Када они говоре о нужност поседовања атомске бомбе „за свој имунитет“, то се не односи  „само против Израела“, већ и „против САД-а и Турске“, нагласио је бивши челник Мосада.  Ако Иран добије атомску бомбу, он ће такође победити и Турску, наставља износити своје мишљење бивши израелски обавештајац. „Њихове се вође састају (председници Рохани и Ердоган). Они размењују посете. Све је то лепо. Али у основи, те две земље се боре за хегемонију на Блиском истоку“, казао је даље.

„… Ја нисам од оних који говоре, како ће, у онај тренутак, када се код њих појави бомба, они физички претити постојању Израела. Не. Али држава с бомбом може њу искористити за изградњу свемоћних осовина утицаја за потпору својих интереса. Нама не треба говорити Иранцима и читавоме свету: „Слушајте, ми вам нећемо дозволити добити бомбу“. То би значило како ћемо ми почети војну операцију да бисмо уништили оно што они већ имају. Ја не мислим како је то правилна политика, јер, када ви претите, ви морате бити спремни деловати… Зато је причувна варијанта – изградити реално спречавање. То значи, како се ми морамо уверити да имамо такве могућности, као бисмо, ако ви (Иранци) одједном скренете с ума и пожелите употребити бомбу против нас, тада Иран престао постојати. Цена, коју ви морате платити ако желите искористити ту могућност против нас, биће неприхватљиво висока“, изјавио је у интервјуу за Тајмс оф Израел бивши шеф Мосада Шабтаи Шавит.

НАТО се неће мешати у сукоб Русије и Украјине! Више о томе ОВДЕ!

Извор: geopolitika.news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА