Најновије

"НИЈЕ ОВО БЕОГРАД И НИЈЕ ВИШЕ 1999. ГОДИНА!": Кинези упутили моћну поруку Вашингтону! (ВИДЕО)

Након недавног затварања, амерички конзулат у Ченгдуу данима је био стециште не само радозналаца већ становника овог дела Кине који су желели да искажу свој национални понос. Неки су махали кинеским заставама, други су пуштали ватромет и сликали “селфије”.

Кинеска војска (Фото: Јутјуб)

Једна Кинескиња је на видео снимку рекла да је “веома срећна” што је конзулат затворен.

- Избацили смо још једно стециште шпијуна – рекла је она уз осмех, упирући прстом на објекат.

На другом снимку који се нашироко делио кинеским медијима група Кинеза је својом патриотском песмом буквално угасила сваки покушај ЦНН-овог новинара да извештава, пише “Гардијан”.

Становници Ченгдуа су указали колико је та сцена различита од оне из 1999, кад су се хиљаде кинеских демонстраната сјатиле на америчку амбасаду у Пекингу након што су Сједињене Државе бомбардовале кинеску амбасаду у Београду.

Демонстранти су бацали јаја, камење и што им је дошло под руку на зграду америчке амбасаде, фрустрирани због тога што њихова влада није могла много тога да уради да се освети.

- Наша земља није као пре. Можемо да урадимо више него да изнесемо саопштење, можемо да предузмемо стварну акцију… Кина тада није могла да приушти да увреди САД, али је сада Кина моћна и више се не плаши америчког империјализма – каже Ву, 25-годишњак из Ченгдуа који је обишао конзулат током затварања у понедељак и направио неколико фотографија за успомену.

Док се Кина на међународној сцени нашла на мети критика, национални сентимент расте код куће. Кинески званичници су подршку обезбедили уобичајеним пропагандним алаткама и патриотским образовањем, али и новим тактикама попут такозване “дипломатије вучјег ратника”, коју карактеришу агресивни напади на иностране критичаре силе.

Ипак, упозорава “Гардијан”, култивисање осећаја национализма приближава Кину конфликтима са земљама попут САД, њеног главног ривала, али и Велике Британије, Аустралије и Канаде, због широке лепезе спорова – од Хонг Конга до “Хуавеја”. Пекинг, међутим, криви САД за те тензије.

- На обе стране национални сентимент јачи је него икад раније. Нема сумње да је антагонистички национализам драматично порастао до нивоа који многи нису никад видели – каже за “Гардијан” Ши Јинхонг, професор међународних односа и директор центра за америчке студије Универзитета Ренмин.

Национализам је већ дуго двосекли мач за кинеско руководство – користан да појача позицију владајуће партије, али опасан кад емоције претерано порасту. Антијапански протести због територијалног спора 2012. претворили су се у насиље кад су становници Шенжена разбијали јапанске аутомобиле, а државни кинески лист “Чајна дејли” писао како “овакав вид патриотизма никад неће наићи на аплауз”.

Од тада су кинески званичници промовисали национализам утемељен у “позитивној енергији”, али су у међувремену сузили простор за јавну дискусију својим цензурама и регулисањем интернета, укључујући притварање корисника који критикују власти.

- Кинеска влада се све више ослања на националистичку реторику да оправда своју владавину, али такође држи приземни национализам на краћој узици – каже Џесика Чен Вајс, ауторка и професорка Универзитета Корнел.

За људе попут 50-годишњег Луа из Пекинга ово значи да национализам делује превалентнији него што заиста јесте у широкој популацији.

- Због тих контрола они гласови који су дозвољени (да се чују) су националистички. Они су гласнији, а недавно су почели да постају све екстремнији – рекао је он за “Гардијан”, додајући да су многи забринути јер не желе да њихова земља буде толико борбена.

- Очајавамо јер не можемо да изразимо наше ставове. Као да смо у возу који је изгубио контролу и не можемо да урадимо ништа већ само да га пустимо да јури напред. Мислим да већина људи осећа да је ово помало негативно. Иако смо га затворили осећамо извесно жаљење. Односи између Кине и САД не би требали да буду овакви – додао је Ву.

Амерички конзулат у Ченгдуу затворен је у понедељак, кад је у зору по први пут од 1985. спуштена застава САД. Конзулат је затворен у знак одмазде, након што су амерички званичници провалили у бившу кинеску дипломатску зграду у Тексасу коју је Вашингтон наредио да се затвори почетком ове недеље.

Турска послала 27.000 милатаната и џихадиста у срце Либије! Терор се наставља! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА