Најновије

ОБРТ НА СВЕТСКОЈ СЦЕНИ: Кина у Европска унија започеле историјску економску сарадњу!

Европска унија и Кина потписале су данас споразум о заштити назива производа у међусобној трговини, почев од фета сира до Писијан пасте од пасуља, уочи изазовних разговора о трговини, климатским променама и људским правима на данашњем онлајн самиту.

Си Ђинпинг (Фото: kremlin.ru)

Две стране су се обавезале на поштовање назива 100 европских регионалних прехрамбених производа и 100 кинеских еквивалената, што значи, на пример, да ће Кина дозволити да се под именом "шампањац" продаје само пенушаво вино из Француске.

Кина је била треће највеће тржиште за пољопривредне и прехрамбене производе из ЕУ прошле године, са вредношћу од 14,5 милијарди евра (17,2 милијарде долара).

Нови споразум представља трговински удар Европе, јер амерички, аустралијски или новозеландски произвођачи више неће моћи да користе та заштићена имена при свом извозу у Кину, мада се споразумом предвиђа прелазни период за одређене врсте сирева.

Кинески председник Си Ðинпинг и немачка канцеларка Ангела Меркел разговараће на самиту, заједно са шефом Европке комисије и председником Европског савета, о више пореских питања.

- Време је за стварну акцију да се реше неравнотеже и покаже глобално лидерство - написао је уочи састанка председник Европског савета Шарл Мишел на Твитеру.

Европски став према Пекингу се заоштрио због новог корона вируса, за који се тврди да наводно потиче из Кине, и због новог кинеског закона о безбедности у Хонг Конгу, за који Запад тврди да смањује основна права.

ЕУ жели такође да се Кина јаче обавеже у погледу активности везаних за климатске промене, као један од великих загађивача у свету.

- Надамо се да ће Европска унија пажљиво преиспитати своју карактеризацију Кине као системског ривала. Конфронтирање и ривалство неће свет учинити бољим местом за живот - поручила је кинеска дипломатска мисија европском блоку на Твитеру, поводом става ЕУ да Пекинг постаје пођеднако ривал колико и партнер Уније.

Председник Русије након састанка са Лукашенком донео неочекивану одлуку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА