Најновије

ТАЈНИ ПРЕГОВОРИ ПУТИНА И ТРАМПА: Разговарају о кључној теми, америчком лидеру се жури да постигне договор

Амерички председник Доналд Трамп нада се да ће закључити нуклеарни споразум с Владимиром Путином пре председничких избора у Америци, што је рок који представља изненађење чак и за високе републиканске функционере и појединце у Белој кући.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

У последњих шест месеци Доналд Трамп и Владимир Путин обавили су низ телефонских разговора о контроли наоружања и послали представнике на преговоре у Беч. Међутим, све до пре неколико дана чинило се да су разговори запали у ћорсокак.

Другог октобра, саветник за националну безбедност Роберт О’Брајен и његов руски колега Николај Патрушев састали су се у Женеви, након чега су Трампов изасланик за контролу наоружања Маршал Билингсли и његов руски колега Сергеј Рјабков напречац одлучили да отпутују у Хелсинки, при чему је Билингсли у ту сврху чак скратио путовање у Азију.

Извор близак разговорима у петак је изјавио да Трампова администрација верује да сада имају оквирни споразум који су одобрили Путин и Патрушев и који би могао да буде финализован у року од недељу дана чим се наставе преговори.

Рјабков је, међутим, у суботу рекао да “и даље постоје огромне разлике у приступима, па и што се тиче основних елемената таквог споразума”. Говорити о предстојећем споразуму није “реално”, рекао је он.

Припадник америчке администрације изјавио је за “Аксиос” да су о преговорима обавештени само највиши функционери Националног савета безбедности и Министарства спољних послова, али је потом додао да су поједини чланови Комитета за спољне послове у Сенату и радне групе за националну безбедност такође били обавештени.

Предстојећи избори нису једини који убрзавају процес. Нови СТАРТ, последњи велики билатерални споразум о ограничавању нуклеарног арсенала САД и Русије, истиче петог фебруара. Путин жели да га продужи за пет година, Џо Бајден такође. Трампова администрација је, међутим, ставила до знања да ће уговор из времена Барака Обаме продужити само ако буде потписан паралелни споразум којим би се обе стране обавезале да замрзну резерве нуклеарних бојевих глава.

Осим тога, Сједињене Државе очекују да Русија пристане на будуће преговоре о потписивању споразума о контроли наоружања при чему би и Кина била доведена за преговарачки сто. Русија, међутим, одбацује било какву врсту експлицитног притиска на Кину, па САД настоје да нађу језик прихватљив за обе стране, каже упознати извор.

Роуз Готемелер, главни преговарач за Нови СТАРТ, сматра да би споразум “могао сутра да буде потписан”, зато што су “оквир већ постоји”, а није потребно прецизирање детаља као код обавезујућих споразума.

- Трамп је већ јасно ставио до знања да жели потписивање споразума и мислим да би Путин веома радо потписао споразум с председником Трампом - каже она.

Према њеном мишљењу, руске негативне изјаве о споразуму представљају тактику преговарања, коју Русија свесно примењује јер се Трампу много више жури него Путину.

Ако се Руси сложе са озбиљним преговорима, САД инсистирају да би договор могао бити постигнут за око недељу дана. Билингсли је раније рекао "Аксиосу" да ће Трамп и Путин готово сигурно лично потписати сваки договор. Али биће тешко натерати Русе да на било шта пристану у тако кратком року, а Путин ће можда радије сачекати резултате избора.

Билингсли је упозорио да ако Русија одбије да закључи уговор сада, а Трамп буде реизабран, амерички услови ће се заоштрити, а Нови СТАРТ ће бити у опасности.

О новој тактици САД против Руса у Сирији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА