Најновије

АФЕРА ТРЕСЕ АМЕРИКУ! Кина контролише САД захваљујући једној жени? (ФОТО)

Кинеска студенткиња спавала је са два градоначелника Средњег запада и обрађивала калифорнијске демократе док је наводно шпијунирала за Пекинг, наводи се у извештају Аксиоса, чак и док се пекиншки професор хвалио на видео снимку да у САД-у има "људи на врху"

Доналд Трамп и Си Ђинпинг. (Фото: Јутјуб)

Између 2011. године, када је као студент дошла у САД, и 2015. године, Кристин Фанг је дошла до поверљивих података бројних истакнутих демократа на подручју залива Сан Франциска, известио је Аксиос у понедељак. Фанг се појавила на фотографијама заједно са Џуди Ку, Мајком Хондом, Ро Каном и Ериком Сволвелом - чланом обавештајног одбора који се истакао заговарајући теорију завере ‘Рашагејт’ против председника Доналда Трампа.

Такође је прикупљала средства за представника у Конгресу САД Тулси Габард (Хаваји) 2013. године, али нема назнака да су се икада упознали. Поред праћења истакнутих чланова Конгреса, Фанг се наводно „бавила сексуалним или романтичним везама са најмање два градоначелника градова Средњег Запада током периода од око три године“, укључујући и састанак у аутомобилу који је ФБИ прислушкивао, тврди је Аксиос, позивајући се на америчког обавештајног званичника.

Иако нема назнака да је Фанг била сексуално повезана са Сволвелом, она је међу његово особље поставила "бар једног" сарадника. Сволвелова канцеларија рекла је Аксиосу у изјави да је ФБИ пружио информације о Фанг, назвавши је персоном коју је „упознао пре више од осам година и коју није видео скоро шест година“.

- Да би заштитио информације које могу бити класификоване, он неће учествовати у вашој причи - додали су.

Конзервативни стручњаци, укључујући председниковог сина Доналда Трампа Јуниора, реаговали су на вест позивајући Сволвела да поднесе оставку из обавештајног комитета Дома и оптуживши га да га је Кина компромитовала.

Неименовани обавештајни званичници који су разговарали са Аксиосом рекли су да је ФБИ веровао да је Фанг агент кинеског Министарства државне безбедности, познатог и као Гуоанбу, због њених честих састанака са осумњиченим официром који ради као дипломата у конзулату Сан Франциска.

- Чињеница да је путовала по земљи и приближавала се политичарима била је велика црвена застава - рекао је један од четворице садашњих и бивших званичника који су открили да је била под надзором ФБИ.

- Била је у мисији.

То су и даље наводи, пошто је Фанг изненада напустила САД у јулу 2015. године, и никада се више неће вратити. Прича о Аксиосу, чији су аутор Бетани Ален-Ебрахимиан и Зак Дорфман из Аспен института, каже да се ослањала на разговоре са 22 извора, од садашњих и бивших изабраних званичника до политичких оперативаца и бивших студената који су Фанг лично познавали - од којих је већина остала анонимна.

Наводи о Фанг уследили су након прошлонедељног издања и интервјуа америчког директора за националну обавештајну службу Џона Ратклифа, у којем је поновио тврдњу државног тужиоца Вилијама Бара и директора ФБИ Криса Враја да пекиншки шпијуни прате америчке политичаре како би поткопали вашингтонско креирање политике.

Аксиос је нагађао да је Фанг радила из подручја залива, јер је Калифорнија економска снага САД-а, тамо је Силицијумска долина и постоји велика кинеско-америчка заједница која ће пружити покриће. Такође, демократе имају апсолутну моћ у окружењу и држави и брзо осуђују ФБИ-јев надзор над Кинезима из Америке као расистички.

Убрзо пре него што је Аксиос објавио свој извештај о афери Фанг, снимак кинеског професора који је својим студентима рекао да Пекинг има „пријатеље“ у „самом врху“ америчког политичког естаблишмента почео је да кружи по друштвеним мрежама. Професор је идентификован као Ди Донгсенг, продекан Школе за међународне односе Универзитета Ренмин, а предавање је одржано крајем новембра.

Захваљујући овим „пријатељима“, Кина је успела да „поправи“ све своје проблеме са САД током година, све до Трампових избора 2016. године, када је њихов утицај престао, рекао је Ди публици. С радошћу је предвидео да ће се ствари вратити на своје старе стазе када демократа Џо Бајден буде изабран у јануару.

Трампова администрација заузела је чврст став према Кини, водећи трговински рат против Пекинга. Трамп је такође оптужио Кину за нови корона вирус, који је први пут регистрован у Вухану и званично проглашен пандемијом овог пролећа. САД су тренутно на врху света по броју званично пријављених смртних случајева Ковид-19.

Републиканци су такође оптужили Бајдена да је умешан у сумњиве послове са Кином преко свог сина Хантера, али су причу о документима пронађеним на лаптопу Хантера Бајдена жестоко потиснули и редовни и друштвени медији у САД пре избора 3. новембра.

У уторак је Пекинг позвао америчког амбасадора да протестује против "нечувеног, бескрупулозног, лудог и подлог чина" санкционисања 14 званичника због хонгконшког закона о безбедности. Гласноговорница кинеског министарства спољних послова Хуа Чуниинг зарекла се „чврстим противмерама“ против, како је описала, америчког мешања у унутрашње ствари Кине и Хонг Конга, аутономног града који је раније био под британским колонијом.

Прошле недеље САД су такође поставиле визна ограничења члановима Кинеске комунистичке партије и њиховим породицама, чинећи визе Б1 / Б2 важећим само месец дана, у односу на 10 година раније. Амерички Стејт департмент такође је најавио планове за окончање пет програма универзитетске размене, које је државни секретар Мајке Помпео назвао „алатима за пропаганду меке моћи“.

Хуа је тај потез осудила као дело „антикинеских снага у САД-у, са њиховим укорењеним хладноратовским начином размишљања“, преноси РТ.

Из Русије јака порука, настављају да помажу и јачају борбену готовост Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА