Најновије

ОГРОМНА НОВЧАНА ПОМОЋ САВЕЗНИЦИМА НА ГРАНИЦИ СА РУСИЈОМ: Америка шаље 169 милиона долара

Сједињене Државе доделиле су 169 милиона долара војне помоћи балтичким земљама Естонији, Летонији и Литванији за 2021. годину, кроз наменски програм, Балтичку безбедносну иницијативу, саопштило је данас естонско Министарство одбране.

Естонска војска (Фото: Мин истарство опдбране Естоније)

У објави на Твитеру Министарство одбране Естоније назвало је тај потез важном и веома добродошлом вешћу, преноси АП.

"Одлука америчког Конгреса показује да је наш најјачи савезник посвећен одбрани нашег региона и да разуме безбедносне изазове овде", рекао је естонски министар одбране Јури Луик у изјави.

Министарство одбране констатује да су САД ове године одржале активно војно присуство у балтичком региону и да је војска Естоније одржала више заједничких вежби са америчком војском, ваздухопловством и морнарицом.

Од краја септембра до почетка новембра, америчка сајбер команда одржала је заједничку операцију са Естонијом како би помогла овој држави да истражи и блокира потенцијалне сајбер-претње из Русије.

Помоћ намењена новом заједничком америчко-балтичком безбедносном програму предвиђена је америчким законом о издвајању за одбрану који је одобрио Конгрес и који је потписан у уторак.

Вашингтон је и раније пружао војну помоћ балтичким државама, које су чланице НАТО-а.

Међутим, естонско министарство навело је да је ово први пут да се помоћ додељује кроз наменски програм, Балтичку безбедносну иницијативу.

Естонија, Летонија и Литванија су бивше совјетске републике које су се придружиле НАТО-у 2004. Све три земље граниче се са Русијом, наводи агенција.

Шта Путин намерава да уради у Карабаху, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА