Најновије

ШТА СЕ ЗА СРБИЈУ МЕЊА ОДЛАСКОМ МЕРКЕЛОВЕ? Бивши шеф дипломатије СРЈ објашњава

Некадашњи министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић сматра да избор новог шефа Хришћанско-демократске уније (CDU) Армина Лашета и одлазак Ангеле Меркел неће променити политику Немачке када је реч о КиМ, али да ће Србији пружити известан предах, у периоду успостављања нових односа унутар те партије али и са великим силама, пре свега са САД.

Ангела Меркел (Фото: Pixabay)

Јовановић је за Косово онлајн рекао да постоји константа, континуитет у политици Немачке према српском фактору и Србији, и да то траје од времена Ханса Дитриха Геншера, па и пре тога, јер је Немачка била кључна у разбијању Југославије путем помагања Словенији и Хрватској да изађу.

"После тога је дала пуну подршку осталима и била међу водећима који су оклеветали и настављали да подржавају тезе да су Срби криви, агресори, најгори. Меркел је само наставила оно што је њен претходник (Хелмут) Кол радио“, рекао је Јовановић.

Подсетио је да је, када је одржавана међународна конференција о Југославији, на састанку лидера Европске заједнице речено да ће Немачка одмах признати Словенију и Хрватску, и ако други неће, онда ће она сама то учинити.

Јовановић је указао да је то значило да је постојала спремност да се разбије Европска заједница и под тим ултиматумом сви су пристали, иако су били уздржани и бојали се.

"Овај нови човек је из исте партије. Можда има еластичније и шире погледе, али он је војник те партије. Та партија има континуитет према Балкану и он не може из тога да изађе, чак и ако би интимно то желео. Може да има нешто блажи, прихватљивији речник“, сматра Јовановић.

Према његовим речима, оно што ће за Србију бити добро јесте интеррегнум између одласка Меркелове и учвршћења њеног наследника, јер њему, према мишљењу Јовановића, треба извесно време да учврсти положај у сопственој партији и коалицији, да среди односе са САД и другима, па би се онда вратио на питање Балкана и осталих.

Јовановић је оценио да неће бити промена, али ће бити предаха шест месеци, можда и до годину дана, што Србији много значи у смислу што оснажава њену правну и политичку позицију према питању КиМ, а слаби позицију оних који су направили тзв. независну државу Косово и захтевали од многих земаља да је признају.

"Време за њих не ради. То они схватају и зато су све нервознији и наставиће политику притиска на нас“, каже Јовановић.

Да ли фармацеутска мафија има везе са влашћу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА