Најновије

РАША ТУДЕЈ: Кина престигла САД и у овој категорији!

Кина је постала једна од ретких дестинација која је привукла више капитала од САД-а 2020. године, чинећи је главном дестинацијом за стране директне инвестиције, док су укупни глобални токови опали за преко 40 процената.

Си Ђинпинг (Фото: Синхуа)

Кинеска економија је прошле године имала прилив од 163 милијарде долара, бележећи раст од четири процента на годишњем нивоу, према подацима објављеним на Конференцији УН-а за трговину и развој (УНЦТАД). У међувремену, САД су пале на друго место, јер су инвестиције страних држава у највећу економију на свету опале на 134 милијарде долара.

„Повратак на позитиван раст БДП-а (+ 2,3%) и циљани програм олакшавања инвестиција кинеске владе помогли су стабилизацији инвестиција након раног закључавања“, наводи се у извештају.

Инвестициони пејзаж се драматично променио од прошле године, када су САД привукле готово двоструко више од Кине. У 2019. години САД су имале прилив од 251 милијарду долара, док је Кина имала 140 милијарди долара.

Према проценама агенције УН-а, прилив страних директних инвестиција широм света пао је на 859 милијарди долара у 2020. години у поређењу са скоро 1,5 билиона долара у препандемијској години. Прошлогодишњи токови били су 30 одсто испод „минимума након глобалне финансијске кризе 2009. године“, каже се у извештају.

Пандемија је подстакла велики заокрет у глобалној економији, јер су развијене земље чиниле највећи део глобалног пада. Приливи ка тим економијама драматично су опали за 69 процената. Само у Европи токови су опали за две трећине да би 2020. годину завршили са негативних четири милијарде долара.

Пад инвестиција у земљама у развоју био је око три пута мањи, те су пале за релативно умерених 12 процената. Осим Кине, негативну тенденцију поправила је још једна азијска сила. Прилив страног капитала у Индију порастао је 13 одсто у 2020. години, показује извештај УНЦТАД-а.

Ове године ће инвестиције вероватно остати слабе због неизвесности око развоја пандемије коронавируса, упозорила је агенција. Иако су земље у развоју пребродиле олују прошле године, њихов учинак у 2021. години остаје „главна брига“, према речима Џејмса Жана, директора УНЦТАД-овог оделења за инвестиције.

„Ефекти пандемије на инвестиције ће се задржати“, рекао је Жан. „Инвеститори ће вероватно остати опрезни при улагању капитала у нова прекоморска производна средства.“

Мило Ђукановић потписао закон и најавио освету Србима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА