Најновије

"Сви смо плакали кад смо видели да народ љуби руке Карађорђу!" (ВИДЕО)

Обучен као Карађорђе, у чизмама које му дају као да има два метра, Марко Николић излази из кола. И шта се догађа! Сељаци, прости људи, који на први поглед изазивају подозрење да било шта знају, они препознају Црног Ђорђа. И знају да је он господар. И прилазе, сагињу се и љубе му руку. Плаче Марко, плачем ја, плачу сељаци и плаче цела филмска екипа. То је најдирљивији тенутак у историји мог бављења филмом – испричао је прослављени редитељ Ђорђе Кадијевић, у интервјуу ЈуТјуб каналу ХелмКаст.То показује да није орпавдано оно омаловажавање плебејског аудиторијума. Десанка Максимовић је лепо рекла: ”Народ је велика тајна”. У тим најширим слојевима постоји огромна снага, код њих у сваком тренутку може да се покаже дух.

Ђорђе Кадијевић. (Фото: Јутјуб)

Током разговора, Кадијевић је поновио своје добро познато југословенско опредељење и упутио низ критика на рачун садашњег стања у друштву, јавности и првенствено култури:

– Слободан Јовановић је за Краљевину Југославију рекао да је велики проблем то што као млада држава нема културни образац. А данашња Србија га има још и мање него тадашња Југославија. Зато филм ”Дара из Јасеновца” није могао да буде бољи него што је испао. Тај филм наравно има квалитете, али они нису пропорционални теми као што је Јасеновац. Квалитет тог филма није бољи не зато што аутор није хтео да буде бољи, или због неке друге стваралачке немоћи, него зато што друштвени и културни оквири у овом тренутку не погодују таквом изразу. Зато ћу рећи нешто што се надам да неће бити погрешно схваћено: то што ”Дара из Јасеновца” није остала у трци за Оскара није последица само нетрпељивости према нама Србима која постоји у Америци и њиховим медијима, него објективно тај филм нема довољно квалитета за једну тако високу награду. Живимо у неконституисаној стварности. У таквој стварбности је немогуће направити аутентичан филм. Онда је добро да се, кроз историјске теме, враћамо на времена која су била конституисана. А што се тиче овог времена, оно може да има само неку алузију или паралелу са прошлим временима, да би се показало да данас није као што је некада било – рекао је Кадијевић у емисији ”РасПравда”, коју, у сарадњи Хелмкаста и Правде, води новинар Миодраг Зарковић.

Српска књижевност на светској сцени: Он је писац који одушевљава читалачку публику! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ХелмКаст

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА