Најновије

БЕЛИВУКОВ КЛАН СЛУЖИО ВУЧИЋУ: Овако су судови штитили затвора вође навијача!

Председник Србије Александар Вучић покушао је јуче још једанпут да скрене пажњу јавности са чињеница да је клан Вељка Беливука, познатијег као Веља Невоља, који је недавно ухапшен, продукт његове странке и владавине, као и да је управо њему служио за најсумњивије послове.

Клан је за Вучића обаваљао прљаве послове (фото: predsednik.rs, Јутјуб)

Председник је тако, рачунајући на необавештеност свог гласачког тела, покушао поново да за Беливуково постојање оптужи црногорске криминалне кланове. Међутим, да ли је Беливук продукт црногорских криминалних кланова, или је напротив њихов сарадник постао након што је ушао у редове владајућег режима на јавности је да сама закључи.

Председник Вучић синоћ је рекао да неће рећи у том гостовању шта све зна, и да нема сумње да је постојала прећутна сарадња и одобрење од стране одређених државних органа, али да, иако нису анђели небески, нико нема право да их убије.

Међутим, најмање неколико информација, односно сазнања независних медија, али и неколико догађаја, показују да Вељко Беливук и “Јањичари”, а касније “Принципи”, нису могли да настану без помоћи државе, у време када су Александар Вучић и СНС били на власти.

Адвокат и председник Правног савета Народне странке, Владимир Гајић, каже за Нова.рс да је Вучићеве изјаве почео да третира као давање личне одбране.

“Готово сваки његов јавни наступ када је у питању организовани криминал у функцији је изношења те његове одбране. Треба поћи, на пример, од тога што је изјавио професор Владимир Вулетић, од информације “ко је и када довео на југ стадиона Партизана те људе”. Чији је то био шеф кабинета 2016. године? Ко је њих промовисао, штитио све ове године? Нису баш сви толико наивни да се упецају на његове накнадне спинове”, каже Гајић.

На питање да ли је Беливук продукт СНС-а да би се, ако ништа друго, “смирила трибина”, након серије “прозивања” Вучића, пре свега током 2015. године, Гајић каже да је то скретање са теме, и да је то најмање важно.

“Треба уочити како Вучић и таблоиди који су у функцији агитпропа померају ‘мету’ са суштине и кључних питања”, наводи Гајић.

Каже и да му се чини да су и безбедносне службе једним делом напустиле позицију подршке режиму.

“Уз очигледне проблеме у међународним односима, као и у ситуацији када се опозиција консолидује, верујем да смо ушли у увертиру пропасти диктатуре”, закључује Гајић.

Независни медији годинама уназад указивали су на везе жандарма Ненада Вучковића са Беливуком али и Александром Станковићем, који је до убиства 2016. године водио тада “Јањичаре”, а са којим су заједно навијали.

Небојша Стефановић, који је у то време обављао функцију министра полиције, након појављивања фотографије Вучковића, Беливука и Станковића, истакао је да “није противзаконито навијати”.

Вучковић је наводно био близак са Дијаном Хркаловић, бившом државном секретарком МУП-а, која је недавно саслушана у склопу истраге неовлашћеног прислушкивања председника Србије.

Имена Станковића, Беливука и Вучковића спомињала су се и у кривичној пријави коју је против двојице војних старешина 2017. године поднео Војни синдикат Србије, али је пријаву Основно тужилаштво у Панчеву одбацило.

Да су припадници овог клана уживали извесну заштиту говори и податак до којег је портал КРИК дошао 2016. године.

Наиме, Први основни суд је Александру Станковићу, који је до убиства у октобру 2016. године руководио овим кланом, чак 12 пута одлагао извршење затворске казне на коју је био осуђен због трговине наркотицима.

Сам Станковић, иако је био присутан током пребијања члана обезбеђења директора ФК Партизан, није био оптужен за насилничко понашање. Споразум о признању кривице за тај злочин склопио је Вељко Беливук и био је осуђен на казну кућног затвора без електронског надзора.

Након четири године од убиства Јелене Марјановић оператер пружио кључни доказ који мења све, као да није могао раније, опширније ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА