Најновије

РЕПУБЛИКА СРПСКА СЕ НАОРУЖАВА ИЗ ЈУЖНЕ АФРИКЕ: Борбено возило Деспот добија моћне митраљезе

Министарство унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) планира набавку даљински управљаних борбених станица од једне фирме из Јужне Африке за наоружавање оклопних борбених возила Деспот, која се производе у Братунцу.

Деспот (Фото: Јутјуб)

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, позивајући се на писање локалних медија, компанија Технички ремонт из Братунца (ТРБ) у којем се Деспот производи, доставила је Министарству спољне трговине и економских односа БиХ документацију у којој се тражи дозвола за увоз укупно пет тих станица са митраљезима калибра 7,62 и 12,7 милиметара.

Даљински управљане борбене станице су намењене за наоружавање оклопног возила Деспот које користи Специјална антитерористичка јединица МУП-а РС а компанија са којом се преговара о том послу је Dynateg International PTY из Јужне Африке.

У МУП-у РС већ сада се користи укупно девет возила тог типа, а има нагојвештаја да ће број тих возила бити и увећан.

Оклопно возило Деспот је производ приватне фирме ТРБ и дефинише се као вишенаменско оклопно теренско возило са погоном 4x4, које је могуће користити у полицијске, али и војне сврхе.

Осим за транспорт, Деспот, уз адекванту опрему, може да буде и патролно, командно и извиђачко возило, да служи за подршку специјалним и антитерористичким јединицама, али и да се користи у мировним операцијама.

Развој возила је почео 2018. године, а први прототип представљен је у Бањалуци 9. јануара 2019. године, на паради поводом Дана Републике Српске.

Након тога наручено је и испоручено још осам серијских возила за које је плаћено 11,94 милиона конвертибилних марака, што износи нешто мање од шест милиона евра. Сва возила се налазе у Тренинг центру МУП-а РС у Залужанима код Бањалуке, а примила их је САЈ која их званично користи за "разбијање протеста".

Како се тзв. Косовске безбедносне снаге спремају за НАТО операцију, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТЦГ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА