Најновије

ДРАМАТИЧНА АНАЛИЗА! ВЕЛИКИ ИЗРАЕЛСКИ ЋОРАК: Зашто напади на ирански нуклеарни програм никада неће уродити плодом? (ВИДЕО)

Израелске тајне активности у Ирану несумњиво су одложиле производњу материјала којему Иран треба да направи бомбу - и то на спектакуларан начин.

Израелска војска. (Фото: Јутјуб)

Шпијуни распоређени месецима унапред да подметну експлозив у иранску нуклеарку, смртоносни сајбер напад на корумпиране рачунаре који контролишу центрифуге који врте уранијум и меци који су се обасули водећим нуклеарним научником даљинским активирањем митраљеза - сваки од ових инцидената могао би бити епизода у шпијунском филму.

Да ли су успели, међутим, друго је питање. Ови прикривени напади, заједно са исцрпљујућим санкцијама које је последњих година увео Вашингтон, наметнули су Ирану неуспехе, али нису успели да убеде земљу да потпуно напусти нуклеарне амбиције. Уместо тога, нису успели да промене ирански приступ нуклеарним преговорима; ако је ишта друго, ојачали су његову одлучност да настави обогаћивање уранијума и тако постигну способност „пробијања“ нуклеарног оружја. Колико год били импресивни напади Израела, чини се да они нису одржива стратегија.

11. априла експлозија је изазвала прекид струје на месту обогаћивања уранијума у ​​Натанцу, једном од познатих иранских нуклеарних објеката. Тамошње нуклеарне активности заустављене су било где, од неколико недеља, рекли су ирански званичници, до девет месеци, према израелским и америчким обавештајци, цитирани у вестима. Ово је био трећи, а други у години напад на нуклеарну станицу Натанц. Прошлог јула, бомба је експлодирала у делу просторија који је производио нови сет центрифуга и одложила програм за неколико месеци. Стручњаци кажу да су се оба напада могла извести само уз физичку инфилтрацију.

Први напад на Натанц покренут је пре више од једне деценије. Сајбер оружје названо Стукнет онемогућило је 1.000 центрифуга од укупно 5.000. Центрифуге су цилиндрични уређаји који се врте великом брзином како би изоловали уранијум-235 и радиоактивни изотопи који стварају снагу када су обогаћени на мање од 5 процената и постају гориво за нуклеарну бомбу када су обогаћени на 90 процената. Овај напад вратио је програм за 18 месеци на две године. Прошлог новембра, Мохсен Фахризадех, ирански нуклеарни научник за кога се верује да је мозак иранског нуклеарног програма, убијен је у близини Техерана беспилотним оружјем. Од 2007. године извршено је атентат на још седам иранских научника и војних званичника повезаних са нуклеарним програмом.

Израел није потврдио нити порекао своје учешће у било ком од ових напада. Признао је да је тек 2018. године украо мноштво докумената који су открили како Фахризадех прави разрађене планове за наставак развијања бомбе у тајности и тиме криомице крши услове нуклеарног споразума потписаног 2015. године између Ирана и светских сила, укључујући Сједињене Државе .

Израелска тајна активност успорила је прављење бомбе, а неки израелски обавештајни официри верују да је то пут ка задржавању иранског нуклеарног програма. Кажу да оживљавање нуклеарног споразума није средство одвраћања од иранских нуклеарних амбиција, већ неоправдана награда која би легитимисала обогаћивање уранијума и отворила пут Ирану да направи бомбу. Укидање санкција, тврде они, омогућило би Ирану да продаје нафту, пуни празну касу и користи део новца за финансирање разних милиција у региону. Кажу да се уместо договора мора користити економски и војни притисак да би се Иран приморао да ограничи свој утицај у региону.

Али многи други се не слажу и тврде да поновљене израелске саботаже нису успеле да убеде Иран да одустане од приправности за бомбу или да наговори бајденову администрацију да склопи тежи посао у недавно обновљеним преговорима.

Ни Иран ни Сједињене Државе нису напустили састанке који су се одржавали у Бечу. Уместо тога, Иран је искористио недавни напад да повећа обогаћивање уранијума са 20 на 60 процената, додатно скративши време избијања потребног за изградњу бомбе. Али Ваез, ирански директор пројекта у Међународној кризној групи, рекао је да су израелски прикривени напади само одложили и нису трајно умањили иранске нуклеарне активности. Ако се тако настави, Ваез је рекао да ће ојачати иранске тврдолинијаше који се залажу за развој нуклеарног оружја. „Саботажа и санкције довеле су само до експоненцијалног раста иранског нуклеарног програма“, рекао је Ваез. „Само је дипломатија то вратила“.

Јоси Купервасер, пензионисани бригадни генерал израелске војске и шеф истраживања војних обавештајних служби, бранио је тајне активности као део свеобухватних напора који су укључивали економске притиске и веродостојну војну опцију. „То је дугорочна политика, тако да нема смисла свакодневно питати да ли је политика била успешна“, рекао је Купервасер. „У овом тренутку тајне активности такође служе да разјасне да постоје и други начини за решавање иранског нуклеарног пројекта осим куповине времена у замену загарантујући Ирану сигуран пут до великог нуклеарног арсенала “.

Израел се већ дуго противи договору и не без легитимне забринутости. Договором, формално познатим као Заједнички свеобухватни план акције (JCPOA), Ирану је забрањено обогаћивање уранијума на 90 процената - степена оружја - само до 2031. године и није забрањен развој балистичких пројектила великог домета, на које ће Иран вероватно циљати Израел. Израелци инсистирају на томе да споразум није изузетак за њихов сукоб са Ираном и доноси додатне сигурносне ризике попут ширења иранских милиција на израелским границама.

Али за разлику од бившег председника САД Доналда Трампа, који је израелском премијеру Бењамин Нетанијахуу испунио једну жељу за другом, Џо Бајден се не игра. Многи кажу да су недавни напади требали да пруже поруку администрацији Бајдена чак и више него да поремете ирански нуклеарни програм. Идеја је била да се САД одврате од вођења разговора или бар да се искористи неспособност Ирана да чува своје нуклеарно налазиште да у преговорима тражи више уступака. Израел је забринут да би се Биден могао поново придружити договору какав је био. Недавни напади требали су показати Сједињеним Државама да ће Израел ићи сам да преузме Иран, без обзира одобрио то Бајден или не.

Санам Вакил, заменик директора и виши научни сарадник у програму за Блиски Исток и Северну Африку Четам хаус, рекла је да је израелска проактивна стратегија осмишљена да врши притисак на бајденову администрацију да се позабави иранским регионалним активностима. „Тим Бајдена тренутно не жели да измени JCPOA. За сада је циљ да се Иран врати у складност и повуче напредак у свом програму “, рекла је. Вакил је искључио да Сједињене Државе траже још неке уступке који би могли уверити израелске забринутости. „Ако овај процес успе, циљ је с временом да се„ ојача и продужи “договор за изградњу временских рокова и неких одредби, можда чак и решавање питања интерконтиненталних балистичких ракета.

Иран је захтевао да се Сједињене Државе прво врате на споразум, а тек онда би преокренуле кораке које су подривале споразум. Сеид Хусеин Мусавијан, специјалиста за блискоисточну безбедност и нуклеарну политику са Универзитета Принстон, рекао је да се Иран у потпуности придржавао споразума чак годину дана након што је Трумп одустао од споразума и да је на Сједињеним Државама да прво докажу своју посвећеност. „Крајње стање настављене израелске саботаже био би нуклеарни Иран, разбијање израелске надмоћи над нуклеарним оружјем на Блиском истоку“, упозорио је Мусавиан. Додао је да Ирану не могу бити ускраћене ракете великог домета када су његови непријатељи у региону добро опскрбљени.

„Ирански домети балистичких ракета су максимално 2000 километара, док су домети балистичких ракета Саудијске Арабије и Израела 5.000 км. Први корак требало би да буде да Израел и Саудијска Арабија ограниче своје ракете великог домета на 2.000 км. Иран је под санкцијама против конвенционалног оружја, док су Израел, Саудијска Арабија и друге америчке државе савезници увозе стотине милијарди долара најсофистициранијег оружја из САД. и све остале светске силе. Према томе, други корак би требао бити поштен договор о конвенционалном наоружању за све земље на Блиском истоку “, рекао је Мусавијан.

Саботажа и продужене економске санкције имале су тактички ефекат слабљењем иранске преговарачке позиције у преговорима о будућности његовог нуклеарног програма. Важно стратешко питање је да ли ће и када Израел и Сједињене Државе схватити да ниједна од њих не нуди дугорочно решење застоја са Ираном.

Марић испричао шокантно сведочење, у студију завладао мук! Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА