Најновије

РУСИЈА ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ СЛОБОДЕ: Пољски председник русофобним говором обележио Дан устава земље!

Председник Пољске Анџеј Дуда није успео да се суздржи од антируске реторике током свог говора поводом Дана устава земље, подсећајући на догађаје из 1792. године.

Анџеј Дуда. (Фото: Јутјуб)

- У мајском уставу стоји мото: свака власт људског друштва потиче од воље народа. Ова дивна порука преносила се кроз поколења и постала заувек огромно благо нашег историјског наслеђа, основ наше демократије и, као резултат, читаве демократије - изјавио је Дуда говорећи на заседању парламената Пољске и Литваније у Варшави.

- Строго говорећи, због тога непријатељи слободе нису могли да поднесу устав од 3. маја. Управо због тога је империјалистичка Русија објавила рат - рекао је пољски председник мислећи на Руско-пољски рат 1792. године.

Током расправе која је уследила, обраћајући се украјинском председнику Владимиру Зеленском, Дуда је нагласио да Пољска сматра да је Крим и Донбас „окупирала Русија“.

Пољска 3. маја обележава 230. годишњицу првог устава. На прославу у Варшаву дошли су председници Украјине, Литваније, Летоније и Естоније.

У последње време на Западу се често чују изјаве о "руској претњи". Русија је више пута одговарала да не намерава никога да напада, а да се изјаве о „руској агресији“ користе као изговор за размештање више војне технике НАТО-а у близини руске границе. Према речима председника Русије Владимира Путина, руска претња је "измишљотина оних који желе да профитирају на својој улози одреда из прве борбене линије у борби против Русије, да би за то добили неке бонусе и повластице".

Односи Москве са Кијевом и Западом погоршали су се због ситуације у Донбасу, где је Кијев 2014. године покренуо војну операцију против самопроглашених република, и због Крима, који је поново ушао у састав Русије након референдума на полуострву. Украјинске власти и западне земље више пута су оптуживале Русију да се меша у унутрашње послове Украјине. Москва је одбацила све оптужбе, рекавши да Русија није страна у унутрашњем украјинском сукобу, а да је питање Крима коначно затворено.

Ухваћен један од вођа исламске државе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА