Најновије

"ХАМАС ЈЕ КРИВ!" Белорусија одговорила на оптужбе за отмицу авиона

Белорусија тврди да је примила поруку палестинске милитантне групе Хамас са претњом да ће минирати лет авиона који је летео у Литванију преко белоруског ваздушног простора, уколико Европска унија не осуди Израел због сукоба у појасу Газе.

Хамас. (Фото: Јутјуб)

Директор белоруског министарства саобраћаја Артем Сикорски рекао је да је порука гласила: "Ми, војници Хамаса, захтевамо да Израел престане да пуца на сектор Газе. Захтевамо да Европска унија престане да подржава Израел (...) ако наши захтеви не буду испуњени, бомба ће експлодирати (у авиону Рајанера) над Виљнусом."

Сикорски је тако одговорио на глобалну осуду након што је Белорусија изнудила слетање лета Атина-Вилњус у Минск, пише "Јуроњуз". У авиону се налазио белоруски опозиционар, новинар и блогер Роман Проташевич. Он је спроведен из авиона и ухапшен, заједно са његовом девојком.

Иначе, белоруске власти за сад ништа нису рекле о хапшењу новинара. Европска унија, САД и Велика Британија осудиле су преусмеравање лета и хапшење Проташевича, рекавши да се ради о "државном пиратству".

Европски лидери треба да разговарају о ситуацији на састанку касније данас, рекла је председница Комисије Урсула фон дер Лајен упозоравајући да ће "нечувено и незаконито понашање режима у Белорусији имати последице".

- Одговорни за отмицу компаније Рајанер морају бити санкционисани - додала је она.

Сви припадници полиције морају да се вакцинишу, само одређени случајеви не! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА