Најновије

ПУТИН: Геополитички процеси постају све турбулентнији у свету

Геополитички процеси постају све турбулентнији у свету упркос неким позитивним сигналима, док се ерозија међународног права наставља, поручио је данас руски председник Владимир Путин. "Покушаји да се силом прогурају сопствени интереси и ојачала сопствена безбедност на штету безбедности других, настављају се несмањеним темпом", изјавио је руски лидер у видео поруци учесницима и гостима 9. Московске конференције о међународној безбедности, а преноси агенција ТАСС.

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

Ризици од ширења оружја за масовно уништење, међународни криминал, сајбер злочини и тероризам су, према његовим речима, кључне глобалне претње.

"Постоје озбиљне забринутости због регионалних оружаних сукоба и ризика од ширења оружја за масовно уништење, активности прекограничних криминалних група, трговине дрогом и сајбер криминалаца", изјавио је Путин, додајући и да међународни тероризам још увек представља кључну претњу.

Напомиње да обим и глобална природа свих тих изазова захтевају да све државе удруже напоре, и да тај колективни рад мора бити заснован на међународном праву и циљевима и принципима Повеље Уједињених нација.

Од свог оснивања, УН су, нагласио је Путин, биле и остају основа за систем међународних односа, а главни циљ ове ауторитативне и међународно признате организације јесте "да спречи глобални сукоб или нови светски рат ".

"Русија планира да настави да помаже консолидацији мира и стабилности на континенту у будућности, увек имајући на уму своју одговорност за безбедност и процват суседних земаља", рекао је Путин.

Руски председник је поменуо решавање регионалних сукоба као важан аспект обезбеђивања глобалне безбедности, додајући да Русија то активно промовише.

Навео је и да Русија не тражи једнострану војну предност у сфери стратешке стабилности, али да неће дозволити ниједној страни да оствари превласт.

Путин је истакао Русија никада не диктира своју вољу другим земљама и спремна је да учествује у решавању глобалних и регионалних изазова, и да прошири креативну сарадњу са свим партнерима под једнаким условима, користећи политичке и дипломатске методе.

Шта је Сергеј Шојгу рекао о ситуацији у Европи, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА