Најновије

ИНЦКО ЗАСТРАШУЈЕ СРБЕ! Захарова: Ово је напад на суверенитет БиХ

Промене у законодавству демократских земаља врше се успостављеном парламентарном процедуром, а не потезом пера странаца, поручила портпаролка руског МСП.

Марија Захарова. (Фото: ria.ru)

Русија је самовољни потез одлазећег високог представника за БиХ Валентина Инцка да прогласи кажњивим негирање геноцида у Сребреници доживела као отворени напад на суверенитет БиХ, поручила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Самовоља

Она је рекла да је Москва узнемирена тим поводом и упозорила да Инцкове противзаконите радње изазивају унутрашњу политичку кризу без преседана. - Инцкова такозвана одлука о изменама и допунама Кривичног закона БиХ у делу који инкриминише „порицање“ злочина одређених категорија није ништа друго до флагрантна злоупотреба пуномоћи у смислу Општег оквирног (Дејтонског) споразума о миру у БиХ из 1995. године и директно кршење политике коју је одобрио Управни одбор Савета за спровођење мира да би се сва одговорност пренела на локалне стране - изјавила је Захарова.

Она је напоменула да се промене у законодавству врше успостављеном парламентарном процедуром, а не потезом пера страног држављанина. - Таква неодговорна самовољна делатност Валентина Инцка, који не само да није допринео јачању међуетничког разумевања у земљи већ, напротив, изазива унутрашњу политичку кризу без преседана - сматра Захарова.

Завршиће се дебаклом

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да нема те одлуке ни ауторитета који ће променити истину о рату, али и о политичкој стварности у БиХ. Он је званично покренуо и први потписао петицију којом се изражава став о неприхватању наметања закона, као и „недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид“.

- Застрашивање Срба због истине завршиће дебаклом оних који мисле да се један народ, који је као мало који страдао за слободу, на овакав начин може утамничити или застрашити. Истина коју треба бранити законима и силом није истина, јер ако је нешто очигледно и ако је нешто стварно, не треба му никаква одбрана, па је јасно какву Инцко истину брани и ко му због тога аплаудура - рекао је Додик. Како је нагласио, Република Српска нема никакву обавезу да конструктивно приђе новонасталој ситуацији, јер ништа није учинила да до ове ситуације дође и поручио да они који су запалили ватру мисле како ће угасити пожар.

Станивуковић непожељан у Мостару

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић је због свог коментара на Инцкову одлуку непожељна особа у Мостару. Њему су организатори традиционалних скокова са Старог моста у овом граду повукли раније уручену позивницу на ту манифестацију.

- Сребреница је отворена рана свих нас, а ваше изјаве у медијима су нешто што је додатно потресло све нас и овом народу поново ставило со на отворену рану - наводи се у допису упућеном Станивуковићу, а поделили су га и на Фејсбуку. Подсетимо, Станивуковић је рекао да је Инцкова одлука кукавичка и да представља највећу могућу катастрофу.

Руска морнарица пред Путином одржала параду и показала своју моћ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА