Најновије

БАЈДЕН: САД нису намеравале да граде државу у Авганистану

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је синоћј да је Америка успела у својој мисији да убије Осаму бин Ладена, некадашњег лидера терористичке мреже Ал Каиде, и додао да мисија САД у Авганистану никада није била да изгради државу.

Џо Бајден (Фото: Јутјуб)

"Упорно сам говорио дуги низ година да наша мисија у Авганистану треба да буде контратерористичка, а не да градимо нацију", изјавио је Бајден и додао да је, док је био потпредседник у време администрације Барака Обаме, увек био против повећања присуства САД у Авганистану, пренео је Си-Би-Ес.

Бајден је рекао да приоритет Америке увек треба да буде контратероризам, а онда је прочитао терористичке претње са којима се САД сусрећу, укључујући и групе Ал Шабаб и Исламска држава.

"Ове претње захтевају нашу пажњу и ресурсе", изјавио је Бајден.

Бајден је оценио да би Кина и Русија желели да САД троше и даље милијарде долара у Авганистану.

"Када сам се сусрео са авганистанским председником Ашрафом Ганијем у јуну у Белој кући, причали смо отворено. Разговарали смо о томе да ли је њихова војска спремна да се бори у грађанском рату када ми одемо, да ли њихова влада жели да се бори против корупције. Ништа нису урадили. Господин Гани ме је уверавао да ће се њихова војска борити", наставио је Бајден.

Он је поручио да Американци неће гинути у рату у којем Авганистанци нису спремни да се боре.

"Њихова војска је бројала 300.000 људи, дали смо им оружје, плате, добијали су помоћ из ваздуха. Да ли смо им шансу, али нисмо могли да им дамо вољу да се боре", додао је Бајден и рекао да не жели да више види надгробних споменика на војном гробљу у Арлингтону у Вирџинији.

Додао је да чврсто стоји иза одлуке да повуче америчке трупе из Авганистана, али и да "никада не постоји добро време за повлачење".

"После 20 година научио сам на тежи начин да не постоји добро време за повлачење америчких снага", нагласио је Бајден.

Он је оценио да је напредовање талибана било много брже него што је ико могао да предвиди, а да су се политички лидери предали и напустили земљу и Кабул пао у руке побуњеника, пренео је Си-Би-Ес.

"Погрешно је наредити америчким трупама да се боре када авганистанска војска то неће", поручио је Бајден.

Председник Америке каже да присуство САД није у америчком националном интересу.

"То не заслужује наша војска. Када сам се кандидовао за председника обећао сам да ћу рат привести крају...", додао је Бајден.

Он каже да је донета исправна одлука и да је у САД већ дошло око 2.000 Авганистанаца.

"Наставићемо да подржавамо Авганистанце кроз дипломатију, заговараћемо људска права у тој земљи, права жена и девојчица. Међутим, решење није бесконачни ратни сукоб, него дипломатија, економија и позивање међународне заједнице да нам се прикључи", закључио је Бајден.

Си-Би-Ес је додао да је према њиховом извору око 100 чланова америчке амбасаде остало на аеродрому у Кабулу, као и да ће они последњи напустити земљу.

Пентагон: У САД ће доћи 22.000 Авганистанаца

Портпарол Пентагона Џон Кирби изјавио је да ће 22.000 Авганистанаца који су у ризику доћи у Сједињене Америчке Државе.

Кирби је изјавио да Пентагон, поред војног кампа Форт Лиј у држави Вирддзинија, тражи остале локације где ће бити смештени апликанти за специјалну имигрантску визу (СИВ), који ће имати право да доведу своје породице, пренео је Си-Би-Ес.

За СИВ могу да аплицирају на хиљаде Авганистанаца који су сарађивали са америчком војском.

Ко је американцима пречи од њихових авганистанских савезника, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА