Најновије

ЗАХАРОВА О НАТО ПАКТУ: Авганистан је открио једну битну чињеницу

Ситуација у Авганистану јасно је показала да ни НАТО ни САД нису способни да ефикасно планирају и координишу своје акције, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Марија Захарова (Фото: РИА Новости)

"Штавише, САД су се показале као потпуно некомпетентне као водећа сила. А снимци самоуништавања 'непобедиве машине' који су обишли цео свет, убедљивије од свих војних прорачуна показују апсолутну неспособност НАТО-а као војно-политичког блока који претендује на водећу улогу у обезбеђивању светског поретка", написала је Захарова на Фејсбуку.

Како каже, чини се да је сада најбоље време да НАТО поради на својим грешкама.

"Али, што се каже, они нису такви. Шта ради блок, ухваћен у сопственој немоћи. Он ужурбано тражи информационе разлоге како би скренуо пажњу са низа неуспеха и одговара на изазове времена... вежбама", истакла је Захарова, наводећи листу војних маневара које НАТО планира да одржи до краја године, пренео је Спутњик.

"Обратите пажњу колико често одржавају вежбе у балтичким земљама и земљама Источне Европе. Судећи по катастрофи НАТО-а у Авганистану, Алијанси нису потребне вежбе на пољима и шумама, него у планинама и степама. Али, очигледно, заиста су се уживели у виртуелну конфронтацију са Русијом", навела је портпаролка.

Притом је констатовала да апетити НАТО расту, као и да је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг у јуну најавио повећање војног присуства НАТО на Арктику.

"Деградација Алијансе је очигледна. Војну опрему из Ирака су бар превезли до балтичких земаља и поклонили вазалима гомиле старудије. У Авганистану су снаге толико истрошене да су аутомобиле и хеликоптере оставили онима због којих су их и довезли. Замишљам шта ће бити на Арктику", закључила је Захарова.

Шта ће бити са НАТО алијансом после Авганистана, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА