Најновије

УНИШТАВАЈУ ИСТОРИЈУ И НАСТАВЉАЈУ ОБАМИН ПУТ: Уклоњен највећи споменик у престоноци Конфедерације (ВИДЕО)

Локалне власти срушиле су највећи споменик у америчкој меморијалној улици Ричмонд у Вирџинији, бившој престоници Конфедеративних америчких држава (CSA). Статуа генерала Роберта Лија на коњу оскрнављена је током масовних демонстрација 2020. године и стајала је тако више од годину дана док су трајали судски процеси у којима је захтевано да се споменик демонтира, наводи Си-Ен-Ен.

Споменик генералу Роберту Лију (Фото: Јутјуб)

Рушење споменика емитовано је на локалним и савезним каналима. Скулптура од 12 тона уклоњена је са постоља, исечена на комаде и рециклирана. Окупљени грађани су посматрали процес, неки људи су скандирали пароле покрета Black Lives Matter. Током прошлогодишњих нереда због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда када га је полиција привела, демонстранти су окречили постоље статуе и испалили боје из пиштоља за пејнтбол.

Власти у Ричмонду ће "преиспитати" уличицу са које су претходно уклоњени сви други споменици лидерима Конфедерације. Планирано је и уклањање „временске капсуле“ са артефактима Конфедерације, која је положена испод споменика генералу Лију приликом његовогг постављања, и замењена новом, са фотографијом демонстраната који су се попели на споменик, медицинским маскама и другим подсетницима за 2020.

Генерал Ли је потписао предају снага Конфедерације крајем грађанског рата и након тога постао познат као симбол помирења између зараћених страна. 2020., усред протеста, његова слика је поново пропагирана као повезана с расним угњетавањем, а у децембру је његова статуа уклоњена са Капитола у Вашингтону.

Током свог мандата, бивши председник САД Барак Обама, потписао је закон према којем се забрањује истицање заставе Конфедерације, а то је образложено робовласништвом у том делу САД пре и за време Грађанског рата у Америци. Интересантна је чињеница да је сукобљена северна страна имала дужи период робовласништва него Југ, односно Конфедерација.

Какво оружје стиже у Сирију, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА