Најновије

МИСТЕРИЈА НЕПОСТОЈЕЋЕГ АВИОНА: Трамп тврди да је испоручио Норвешкој Ф-52, али... (ВИДЕО)

Председник Доналд Трамп је прошле године рекао новинарима да су Сједињене Државе испоручиле Ф-52 Норвешкој.

Доналд Трамп. (Фото: Јутјуб)

Изјава је очигледно била грешка, још не постоји Ф-52. Авион постоји само у контексту видео игре под називом "Call of Duti: Advanced Varfare" - међутим, некада је постојао концепт стварног света који личи на фиктивни авион.

- У новембру смо почели са испоруком првих борбених авиона Ф-52 и Ф-35 - рекао је Трамп.

- Имамо укупно 52 и доставили су их већ мало пре рока.

Авион који се појављује у Call of Duti: Advanced Varfare очигледно је заснован на концептима Локид Мартина из раних деведесетих за Нејвел Адвансед Тактицал Фајтер и каснији А/ФКС-оба су заснована на демонстрацијским авионима ИФ-22 који су на крају постали Ф-22 Раптор.

Конгрес је наложио да програм напредних тактичких ловаца-који је резултирао Ф-22-буде заједнички напор ваздушних снага и морнарице. Иако је услуга испала из програма АТФ, америчка морнарица је и даље имала глас о томе који ће авиони бити изабрани за оно што ће постати програм Раптор. Избор морнарице била је поморска варијанта дизајна ИФ-22, која је изгледала као бизарни хибрид Раптора и Ф-14 Томцат са крилима променљиве геометрије.

- Тим, који је вредно радио на сваком детаљу нашег дизајна НАТФ-а [Naval Advanced Tactical Fighter] крајем 1989. и почетком 1990. године, произвео је стелт ловац са крилима који је могао суперкрстарити. Био је веома погодан за ударне операције - каже Шерм Малин, шеф Локид Мартина Сканк Воркс за АТФ програм.

- Морнарица је ипак добила глас на АТФ такмичењу, и, како смо касније сазнали са сигурношћу, дала је то за наш тим Ф-22", преноси Нешенал Интерест.

Морнарици нису били драги морнарички деривати ИФ-23, који су имали конфигурацију која се сматрала мање привлачном. У ствари, зато што је реакција морнарице била тако повољна, Локид је касније представио измењену верзију свог НАТФ предлога за несрећни пројекат АФ-Кс који је Морнарица на крају била приморана да откаже у корист програма Џоинт Страјк Фајтер. Неки званичници морнарице огорчени су због те чињенице до данас.

Међутим, ако се погледа предложена поморска верзија Ф-22 или предложени АФ-X, сличност са Ф-52 је изузетна. Јасно је да су дизајнери игара засновали измишљени авион на старим концептима Лкида.

Можда ће једног дана постојати Ф-52, али технологија је далеко напредовала од времена ИФ-22 и ИФ-23. Тако ће сутрашњи авиони изгледати веома другачије од данашњих авиона. Највероватније ће, с обзиром на тренутне трендове, инжењери морати усвојити конфигурацију летећег крила без истурених репних површина ради напредног прикривања. Али свакако, будуц́и Ф-52 неће личити на измишљеног пандана.

Путин послао никад оштрију поруку Европском суду за људска права! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА