Најновије

ЗАХАРОВА: Најбоље решење је повлачење Инцкове одлуке о Сребреници

Најбоље решење за излазак из унутрашње политичке кризе у Босни и Херцеговини било би укидање усвојених амандмана који предвиђају кривичну одговорност за негирање геноцида у Сребреници, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.

Марија Захарова (Фото: РИА Новости)

"Русија као држава-гарант Мировног споразума и чланица Управног одбора овај догађај сматра неприкривеним нападом на суверенитет БиХ, њен уставни поредак и овлашћења власти. Сигурни смо да се законодавне измене у демократској и правној држави каква је, несумњиво, Босна и Херцеговима, врше утврђеном парламентарном процедуром", наводи се у саопштењу Захарове, објављеном на сајту Министарства спољних послова Русије, преноси Спутњик.

"Уз помоћ амандмана, Инцко је настојао да очисти политички простор БиХ од 'незгодних' политичара у циљу преобликовања државног уређења земље супротно постулатима Дејтонског мировног споразума", додала је портпаролка.

"Инцидент са Инцковом самовољом јасно потврђује оправданост доследног става Русије у корист укидања институција спољног туторства над БиХ која само ствара проблеме и поткопава мир и стабилност у држави. У потпуности разумемо талас народног незадовољства у БиХ, а посебно у Републици Српској услед волунтаристичких акција 'спољног управитеља', истакла је она.

Одговорност за оно што се догодило и за даљи развој ситуације, према речима Захарове, "у потпуности сноси Инцко и његови хушкачи".

"Надамо се да ће унутрашња политичка криза, која је изазвала одбијање свих Срба, укључујући опозицију, да учествују у раду заједничких органа у БиХ, бити решена. Најбољи излазак из ситуације је повлачење Инцкове незаконите одлуке", поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Како је Путин победио, а Америка изгубила, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА