Најновије

ИЗРАЕЛСКИ АВИОНИ ПОНОВО БОМБАРДОВАЛИ СИРИЈУ! Рањено шест војника, гађана база Т-4, напад извршен из правца Ал-Танфа! (ФОТО)

Касно увече 8. октобра, низ израелских удара погодио је највећу сиријску ваздушну базу, познату као Т-4, у источном Хомсу. У изјави Сиријској арапској новинској агенцији (САНА), сиријски војни извор открио је да су напади изведени из југоисточне сиријске области Ал-Танф коју контролише коалиција предвођена САД-ом од 2016. Коалиција одржава гарнизон са око 200 војника у том подручју.

Израелски авиони. (Фото: Твитер видео)

- Око 21.33 сати вечерас је израелски непријатељ извео ваздушну агресију из правца војне области Ал-Танф рафалом према ваздухопловној бази Т-4 у централном региону - рекао је неименовани извор.

Сиријска противваздушна одбрана гађала је долазеће израелске пројектиле. Наводно је пресретнуто неколико пројектила. Ипак, ваздушна база је погођена. Према војном извору САНА, шест сиријских војника је рањено у израелским ударима. Ваздушна база Т-4 такође је претрпела материјалну штету.

Ово је био први израелски напад на ваздухопловну базу Т-4, која се налази у срцу Сирије, ове године. 2. септембра прошле године, низ израелских удара оштетио је главну писту базе и уништио радарску локацију.

Познато је да су снаге које подржава Иран стациониране у ваздушној бази Т-4. Године 2019. Корпус Исламске револуционарне гарде преселио је свој главни центар за снабдевање оружјем у Сирији са међународног аеродрома Дамаск у ову базу. Исте године почели су радови на проширењу базе.

Нови напад на Т-4 вероватно је био део израелске војне кампање "Рат између ратова". Кампања има за циљ да истисне Иран и његове савезнике из Сирије, као и да их спречи у развоју њихових офанзивних способности. Ниједан од ових циљева још није постигнут.

Према неким информацијама, у израелском нападу 8. октобра на сиријску ваздушну базу Т-4 уништен је неидентификовани циљ у близини главне писте базе, откривају су сателитски снимци.

Фотографије, које је на Твитеру објавила компанија Аурора Интел, показују трагове велике експлозије на бетонираном делу аеродрома који се налази на самом крају главне писте Т-4. Циљ је можда било возило ПВО, радарски систем или контејнери за оружје.

Ујутру после напада, остатак пројектила совјетског противваздушног ракетног система С-200, једног од неколико које су снаге сиријске војске испалиле ради пресретања израелских пројектила, пронађен је у западном Ираку. Према каналу Сабереен Неwс, пројектил је пао у близини положаја Јединица народне мобилизације (ПМУ-Хашд ал Шаби). Међутим, нема извештаја о губицима.

Израелски напад на ваздушну базу Т-4 у централној Сирији можда је имао за циљ испоруку иранског наоружања или војне опреме. Више информација о нападу вероватно ц́е се појавити у наредних неколико дана.

Додик открио - формирано пет експертских тимова за спорне одлуке! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА