Најновије

УБИСТВО ЏОНА КЕНЕДИЈА: Бајден објавио ко је главни кривац зашто информације о убиству Кенедија неће угледати светло дана!

Амерички председник Џо Бајден саопштио је да ће фајлови и документи који имају везе са убиством Џона Фицџералда Кенедија и у себи садрже информације које су имале ознаку високог степена тајности бити објављене тек у децембру 2022. године

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Ову информацију објавила је Бела кућа у петак, да је такав допис поптисао актулени председник Џо Бајден.

„Привремено континуирано одлагање је неопходно да би се заштитиле од уочљиве штете војна одбрана, обавештајне операције, спровођење закона и вођење спољних послова, јер моментално објављивање има такву тежину, да надмашује јавни интерес", написао је Бајден.

Конгрес САД иначе је још 1992. донео одлуку према којој сви владни списи, који су повезани са убиством америчког председника Џона Ф. Кенедија требају да буду обелодањени, како би се омогућило јавности да буде потпуно информисана о историји око атентата.

Међутим, овај закон омогућава влади да одложи објаву информација, ккао би се заштитила од евентуалне штете.

Иначе ово није било прво одлагање објаве овако поверљивих информација. Бивши амерички председник Доналд Трамп је 2018. одложио био објаву документа о убиству Кенедија. Док је ове године Национална управа за архиве и евиденцију одлучила да је „нажалост, пандемија имала значајан утицај на рад агенције“, а и да је НАРА -и потребно додатно време да истражи материјал и „повец́а количину објављених информација“, наводи се у допису.

Најосјетљивије информације ће сада бити објављене тек у децембру 2022. године, а материјал који је већ оцењен као „прикладан за објављивање у јавности“ биће убачен 15. децембра ове године, али не и објављен. До сада је како је саопштила НАРА убачено 250.000 досијеа од убиства Кенедија 22. новембра 1963 и јавности су доступни само у седишту НАРА у Савезној држави Мериленд.

Нови подаци ће бити дигитализовани.

Амерички председник Џон Фицџерал Кенеди убијен је 22. новембра 1963 године док се у председничкој колони возио улицама Даласа. На њега је пуцано из снајперске пушке. Полиција је због учешћа у атентату ухапсила бившег маринца Ли Хари Освалда, кога је два дана после хапшења упуцао власник ноћног клуба Џек Руби, који је умро 1967. године. Овај случај наставља заокупља пажњу великог броја Американаца и као и велики број теорија завере, а покретач је и великог броја дебата о томе ко стоји иза убиства Кенедија.

Срби на КиМ суочени с новим претњама Приштине која најављује јачање тзв. војске Косова! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА