Најновије

ОВУ ОПТУЖБУ ЈОШ НИСТЕ ЧУЛИ: Антиваксери су руски шпијуни - спремају инвазију

Украјинци који одбијају да приме вакцину против коронавируса постављају темеље за руску инвазију на земљу, тврди саветник команданта оружаних снага земље, усред гласина да Москва наводно планира да изврши удар.

Путин (Фото: Pixabay/Јутјуб)

Дмитриј Јарош, саветник генерал-потпуковника Валерија Залужног, саопштио је да би протести могли бити операција под лажном заставом када су се јуче противници обавезне вакцинације окупили у близини зграде украјинског парламента у Кијеву.

„Пријатељи, не искључујем да међу овим људима плаћеним и послатим у престоницу има антиваксера, односно огромна мањина, али главна сврха ове акције је да се припреми терен за инвазију руских снага великих размера на Украјину“, рекао је он.

Према његовим речима, данашња Украјина хода на ивици ножа усред растуће тензије у региону.

„Ми Украјинци смо на само неколико корака од великог рата. Још једном, то је питање времена и Божије воље.”

Пре него што је преузео улогу саветника команданта војске, Јарош је био вођа неонацистичке ултрадесничарске групе „Десни сектор“, која је у Русији забрањена као екстремистичка организација.

У уторак је украјински министар одбране Алексеј Резников најавио да ће Украјина ускоро моћи да мобилише више од 200.000 резервиста који имају борбено искуство ако буде потребно.

Коментари високог украјинског званичника долазе у тренутку када западни политичари усмеравају своју пажњу на Кијев усред неутемељених тврдњи да Москва води офанзиву против свог суседа.

Раније овог месеца, амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да је Вашингтон узнемирен „извештајима о неуобичајеним руским војним активностима“ и тврди да Москва можда „покушава да понови оно што је предузела 2014.“, мислећи на поновно уједињење Крима са Русијом.

Украјина је првобитно негирала да је приметила гомилање руских снага, пре него што је преокренула своју позицију и поновила упозорење Вашингтона.

Званичници Москве су, међутим, досљедно одбацили било какве планове за инвазију.

Извештај америчког "Политика" изазвао је осуду у Кремљу раније овог месеца након што је објавио наводно гомилање трупа и војне технике на руско-украјинској граници.

Портпарол руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков, одбацио је те тврдње, истичући да сателитски снимци показују да су снаге заправо ближе белоруској граници.

Извор: Vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА