Најновије

AФЕРА АФЕРУ СТИЖЕ: Италијански медији пишу да је Вучићев син менаџер фудбалера Влаховића

Син председника Србије Данило Вучић менаџер је тренутно једног од најтраженијих младих фудбалера Душана Влаховића, пише италијанска „Ла Репубблица“. Овај медиј наводи да су Влаховићеви агенти, међу којима је наводно и млади Вучић, заслужни што је млади нападач одбио понуду Фиорентине да продужи уговор. Из агенције која заступа Влаховића за КРИК кажу да су неистинити наводи италијанске штампе који председниковог сина доводе у везу са фудбалером, а из кабинета председника не искључују тужбу против италијанског листа.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Када су пре неколико месеци челници фудбалског клуба Фиорентина из Фиренце почели преговоре са српским фудбалером и репрезентативцем Душаном Влаховићем, веровали су да ће великодушном понудом успети да задрже најбољег младог нападача италијанске прве лиге, пише КРИК.

Са платом коју му је нудила Фиорентина, Влаховић би постао најплаћенији играч у историји овог италијанског клуба, тврдио је председник клуба – добио би више од фудбалских легенди Габријела Батистуте и Руија Коште. Преговори, међутим, нису ишли како се очекивало.

„Његов агент треба да дође у Фиренцу, он води преговоре. Рекао сам му да много ризикује. Ми му нудимо 40 милиона на пет година. Ја радим читаве године за оно што он може да добије за два, три дана“, рекао је председник клуба Роко Комисо новинарима крајем септембра ове године.

Само недељу дана касније Комисо је издао саопштење. Упркос примамљивој понуди, Влаховић ипак није пристао да настави сарадњу са клубом за који је играо последње три године.

„Понуду смо неколико пута повећавали да бисмо задовољили и Душана и људе из његовог окружења, али упркос напорима предлог новог уговора није прихваћен.“

У прекиду уговора, како пише италијански лист „Ла Репубблица“, значајну улогу имали су агенти који су заступали Влаховића. Они су, изгледа, имали веће апетите.

Младог нападача заступа агенција „Интернатионал Спортс Оффице“ из Београда и њен директор Дарко Ристић. Међу агентима који су задужени за Влаховића, међутим, однедавно се спомиње и Данило Вучић, син председника Србије, пише овај италијански лист.

„Данило Вучић један је од заступника нападача, а такође и син актуелног председника Србије Александра Вучића. Вучић је, између осталог, доспео у жижу јавности због фотографије која га приказује у друштву особа из српског подземља, толико да је његов отац морао да интервенише у јеку предизборне кампање“, пише овај италијански лист.

Да је млади Вучић Влаховићев агент објавили су и спортски италијански медији. Портал „ФирензеВиола“ пише да је председников син утицајан у агенцији, а осим тога и добар пријатељ са младим фудбалером.

Из Фиорентине, међутим, нису званично потврдили да је у преговорима као агент учествовао и млади Вучић.

Влаховићев званични агент Дарко Ристић за КРИК тврди да су неистинити наводи италијанске штампе који председниковог сина доводе у везу са Влаховићем.

„Данило Вучић није ни на који начин ангажован у агенцији ‘Интернатионал Спортс Оффице’, нити је икада био, па самим тим није ни агент фудбалера Душана Влаховића“, навео је Ристић у писаном одговору.

Новинари КРИК-а упутили су питања председнику Србије и Данилу Вучићу посредством Сузане Васиљевић, председникове саветнице за медије.

„’Ла Репубблица’ је изнела најстрашније измишљотине на рачун дечка који се никада, понављам никада, није бавио тим послом. Што је најстрашније, они не наводе ниједан релевантан извор за своја сазнања, а ни потврду да је Данило био у контакту поводом ове теме. Ја ћу Данила саветовати да узме адвокате и да их тужи, јер ово је скандал међународних размера“, навела је председникова саветница и додала да нема потребе да се о овоме оглашавају председник и његов син.

„Ово је довољно. ‘Ла Репубблица’ се није ни потрудила да пита Данила за коментар, према томе, нема потребе да он одговара на нешто у шта је против своје воље уплетен“, навела је Васиљевић за КРИК.

Провизија

Током вишемесечних преговора Влаховић и управа Фиорентине два пута су били надомак договора, пише „Ла Репубблица“, али су оба пута агенти били незадовољни.

Последња понуда нашла се на столу крајем септембра. Да настави да игра за Фиорентину до 2026. године клуб је Влаховићу нудио 24 милиона евра, откупну клаузулу од 75 милиона евра (најмања цена за коју би га Фиорентина продала) и 3 милиона провизије за агенте.

Агенти нису тражили већу накнаду за Влаховића или боље откупне услове већ, како пише „Ла Репубблица“, више новца за себе – 5 милиона евра провизије и 10 одсто у случају продаје. Фирентинци су се повукли.

Провизија од 3 милиона евра коју је Фиорентина понудила агентима износи 12,5 одсто фудбалеровог хонорара. ФИФА најављује да би од следеће године могла да ограничи висину менаџерског дела на 3 одсто од хонорара и 10 одсто у случају продаје. ФИФА најављује да ће да уведе и лиценце и обавезан тест за агенте.

Агенција и клуб

Председник Србије често истиче да је поносан што је његов син обичан радник чија зарада не прелази просечну плату у Србији. Млади Данило, као и његов отац, обожавалац је вина и колико је познато запослен је у винотеци „Wине анд плеасуре“.

Осим вина, млади Вучић негује и склоност ка фудбалу. Познато да је Данило чест посетилац утакмица и навијач, али ово је, међутим, први пут да је у јавности објављено да председников наследник гради каријеру у уносном послу спортског менаџмента.

Агенцију „Интернатионал спортс оффице“ основали су почетком 2015. двојица мушкараца који до тада нису били позната имена у бизнису продаје играча: Бранко Радовановић и Дејан Гргић. За Гргића, Центар за истраживачко новинарство (ЦИНС) раније је писао да је пријатељ генералног секретара Владе Србије Новака Недића.

Агенција је убрзо по оснивању преузела неке од најталентованијих фудбалера Партизана. Не зна како је дошло до сарадње са Влаховићем, али је он као петнаестогодишњак, само две недеље после оснивања агенције, потписао уговор са Партизаном, како је раније писао ЦИНС.

Ово се дешава у време када у фудбалски клуб Партизан долази Недић и други људи блиски Српској напредној странци. Да би се Недићева струја устоличила у клубу, била је потребна и подршка навијача, како је за КРИК раније испричао бивши потпредседник клуба Владимир Вулетић.

Брутална криминално-навијачка група „Јањичари“, предвођена Александром Станковићем Салетом Мутавим, наметнула се на јужној трибини средином 2013, а до краја те године очистила је трибину од супарника. Наредну годину обележило је и преузимање управе потпомогнуто гласовима навијача. Недић је постао члан управног одбора, али је већ у априлу 2014. дао оставку на ово место. Утицај је одржавао преко свог кума који је постао директор клуба – Милоша Вазуре, али и преко навијача.

Хулигани

У навијачкој групи „Јањичари“ битну улогу је имао Александар Видојевић звани Аца Рошави.

Против њега су вођени поступци за насилничко понашање, разбојништво и недозвољено ношење оружја. Он је такође и члан скупштине фудбалског клуба Партизан из редова навијача.

У ранијим полицијским извештајима, до којих је дошао КРИК, Видојевић се водио и као сарадник озлоглашеног црногорског кавачког клана.

Али оно по чему је постао познат у јавности јесте управо познанство са Данилом Вучићем.

Више пута су виђани заједно. Данило Вучић је са Видојевићем и другим навијачима примећен на утакмици Светског првенства у фудбалу у Самари 2018. Поново су усликани заједно почетком прошле године на прослави Дана Републике Српске у Бањалуци. Новинари КРИК-а дошли су до још једне фотографије на којој Вучић грли Видојевића у ноћном клубу, али није познато када је она настала.

Новинарка КРИК-а, ауторка овог текста, усликала их је још једном док су заједно гледали фудбалску утакмицу у кафићу у центру Београда у јуну прошле године након чега ју је зауставило Вучићево обезбеђење и затражило да обрише фотографију, а хулигани јој одузели телефон.

Ова опасна познанства нису спорна за младог Вучића, али ни за његовог оца. За председника Србије Видојевић звани Аца Рошави је навијач – не криминалац.

„Тај младић никада није гоњен ни за какву дрогу. Гоњен је за туче два пута, никада правоснажно осуђиван… Реч је о навијачима, никакви чланови кавачког клана нису. Све су измишљали и лагали“, рекао је Вучић у мају прошле године.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА