Најновије

ЗАХАРОВА: НАТО хтео да уништи Југославију, Русија неће Украјину

НАТО је желео да уништи СР Југославију током бомбардовања 1999. године, док Русија у Украјини спроводи специјалну војну операцију која има одбрамбени циљ, изјавила је данас за Танјуг портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Марија Захарова (Илустрација: Јутјуб/mid.ru)

Захарова је тако прокоментарисала констацију Танјуга да многи аналитичари пореде Путинове аргументе и војну стратегију у Украјини са оном коју је НАТО користио током напада на Југославију.

- Таква поређења нису адекватна, нити валидна. Ми знамо како Запад воли да лажира и искривљује чињенице. Друго, министар Лавров је раније данас подсетио на конференцији да је НАТО бомбардовао Југославију. Тражили сте разлике? Дакле, НАТО је тада циљао војну, цивилну инфраструктуру, било је то ''тепих'' бомбардовање. Бомбардовали су кинеску амбасаду, рекли су да је грешка. Колико је цивила погинуло јер су били на погрешном месту у погрешно време због НАТО бомби - запитала је Захарова.

- Који је био циљ НАТО бомбардовања? Не да се свргне тадашња влада, већ да се уништи ваша земља. Била је то акција против цивилног друштва. Нећу улазити у тему уранијумске муниције. Наша војна операција има дефанзивни циљ и није први пут да се ово дешава - поручила је она.

Захарова је рекла да је режим из Кијева слао трупе на исток Украјине да убија и 2020. године, прошле године такође.

- Слали су тенкове и разно оружје против својих држављана који су били лојални својој влади и нису жељели да се покоре неуставној власти. То је била агресија у име режима из Кијева. Тада су нас људи са истока први пут замолили за помоћ - казала је портпаролка министарства.

Она је подсетила на референдуме у Доњецку и Луганску.

- Тада је гласање било јавно. Послали смо тим људима хуманитарну помоћ, лекове, разне врсте помоћи, за децу, не би преживели хладноћу да им нисмо помогли... Помогли смо у нацрту Споразума из Минска. Покушавали смо осам дугих година да убедимо да се Кијев држи Споразума. Осам година траје тај крвави конфликт. Покушали смо да одговорним људима (у Кијеву) скренемо пажњу, али све те прилике су нестале - додала је она.

Захарова је истакла да је у међувремену допремљено ново оружје у Украјину, да су људи морали да беже из својих домова и да је Русија зато морала да покрене операцију.

- У питању су циљани удари на војну инфраструктуру. У јуну 2021. године, скретали смо пажњу на провокације и субверзије НАТО земаља усмерених према нашој земљи. Подсетићу на упаде НАТО бродова у Црно море. Провокације на мору се нису ту зауставиле, већ су се преселиле у ваздушни простор. Све се то дешавало изнад наше територије и Црног мора. Од октобра до новембра регистровали смо пет или шест ваздушних инцидента. Украјина је покушавала да нас испровоцира на сваки могући начин, користећи своју и НАТО опрему, као и разне врсте офанзивног наоружања - нагласила је она.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА