Најновије

ПОДГОРИЦА НЕСТРПЉИВО ЧЕКА ОДГОВОР БЕОГРАДА: Да ли Србија може да остави Црну Гору без намирница?

Црногорски министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић изјавио је да је Црна Гора послала Србији податке потребних количина брашна, уља и житарица на месечном и шестомесечном нивоу и да очекује одлуку Владе Србије, али и да паралелно траже алтернативе на другим тржиштима.

Влада ЦГ (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, потребе Црне Горе за пшеницом су око 50.000 тона за шест месеци, укључујући и потребе за млевење у брашно, а брашна као алтернативе пшеници 35.000 тона за исти период.

"Кукуруза за становништво око 3.000 тона, за сточну храну око 20.000 тона, а јестивог уља око 3.000 кило-литара. Све ово на шестомесечном нивоу", рекао је Стијовић.

Министар је за подгоричке Вијести рекао да је разговарао са српским министром пољопривреде Браниславом Недимовићем.

"Очекујемо одлуку Владе Србије. Надамо се да ће Црна Гора званично бити изузета од забране извоза већ током следеће недеље", казао је Стијовић.

Влада Србије је 10. марта усвојила уредбу о забрани извоза основних пољопривредних прехрамбених производа која се односила на житарице и брашно, а седам дана касније том уредбом је обухваћено и јестиво сунцокретово уље.

Стијовић је рекао да паралелно са тим обављају консултације и траже алтернативна решења за набавку намирница на другим тржиштима, ако евентуално дође до негативног одговора Владе Србије, јер се количине које Црна Гора има смањују и проблем почиње да се јавља у пекарском сектору.

За те понуде, навео је, цена је нешто виша и компликованија је логистика.

"У сваком случају робе има на тржишту и сада се ради на логистици и цени. Прво преговарамо са Србијом због дугогодишње сарадње, логистике која је најједноставнија, поверења које је изграђено. Имамо и транспорт камионима и железницом, тако да би скидање забране или увођење квота од Србије поједноставило набавку роба. Ми не тражимо да нам неко нешто поклони, већ тражимо могућност да купимо робу и да је несметано увеземо. Све у духу добросуседства и сматрамо да је одлична сарадња министарстава пољопривреде и у овако отежаним околностима и поремећаја на тржишту у најбољем интересу обе државе", истакао је Стијовић.

Милатовић: Србија би могла да изгуби тржиште Црне Горе

Министар економског развоја у одлазећој црногорској влади Јаков Милатовић изјавио је данас да је у разговору са министарком трговине Србије Татјаном Матић рекао да забране извоза основних животних намирница не иду у прилог доброј регионалној сарадњи.

Он је, како преноси портал подгоричког Дана, рекао да је са Матићевом разговарано о забрани извоза основних животних намирница из Србије.

"Поменуо сам да привремене забране (Србије) не иду у прилог причи о доброј регионалној сарадњи у трговини и унапређењу тих односа. Око тога смо се сложили. Забране не иду у прилог ни произвођачима у Србији јер им је Црна Гора важно тржиште. Због овог би могли да изгубе наше тржиште, јер се неки део наших трговаца окренуо ка БиХ и Хрватској", рекао је Милатовић.

Он је рекао да је Влада Црне Горе разговарала и са представницима Румуније.

"Министарка нас је саслушала оптимиста сам да ће Србија уклонити забрану и да ће се извоз наставити", рекао је Милатовић.

Он је рекао да очекује да ће у Црној Гори доћи до одређеног смањења горива током наредне седмице.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА