Најновије

БАЈРАКТАРИ, РАФАЛИ И ПУНЕ ЏАМИЈЕ: Балканска трка у наоружању

Најава председника Александра Вучића да ће јачати Војску Србије куповином француских борбених авиона типа "Рафали" и турским дроновима "Барјактар" привукла је пажњу у земљама региона, посебно Хрватској и БиХ.

Рафал (Фото: Јутјуб)

Хрватски РТЛ пренео је изјаву Вучића, после војне вежбе на Пасуљанским ливадама у суботу, да је Војска Србије сада много снажнија и најаву да ће у сутра или у среду бити представљено "ново наоружање" које ће бити до сада "најмоћније оружје које ће Србија имати".

Уз констатацију да се Вучић "хвали", пишу и да је у турском ваздушном простору у петак виђено шест теретних авиона Y-20 Кинеског ратног ваздухопловства, који су наводно летели за Србију.

Најава Вучића о јачању Војске Србије није оставила равнодушним ни многе у БиХ, па је тако посланик СДП БиХ у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић навео да док српски председник "спас види у тенковима, ракетама и дроновима", а бошњачки лидер СДА Бакир Изетбеговић у пуним џамијама.

На оглашавање Бећировића на Фејсбуку, узвратио је посланик у Скупштини Кантона Сарајево Харис Захирагић постом на истој друштвеној мрежи, где, између осталог, пита: "Да ли има иједан председник државе или странке у Европи који због пуних цркава и џамија мисли да му је држава сигурна".

Под насловом "Балканска трка у наоружању и БиХ између 'Рафала' и 'Барјактара'" сарајевски портал Кликс пише, између осталог, да земље региона, посебно Србија и Хрватска, како кажу, "већ неколико година национални понос пумпају између осталог и на војној причи и наоружању".

"Ни једна ни друга држава неће рећи кога се плаше па се наоружавају, али је евидентно да нико никоме не верује", пише портал и подсећа да је Хрватска пре неколико месеци, иако чланица НАТО, потписала уговор о куповини 12 борбених авиона - "Рафала" и да је, кажу, за то задовољство сигурно платила више од милијарду евра.

С друге стране, наводе, Србија већ годинама интензивно улаже у војску.

"Од Русије су куповали одређену опрему, од Кине су наручили нешто друго, а пре два дана им је стигла пошиљка, претпоставља се система противваздушне заштите средњег домета HQ-22", наводи Klix.

Додају да је Вучић изјавио да му је турски председник Режеп Тајип Ердоган обећао да ће Србији преко реда омогућити куповину дронове типа Барјактар, уз напомену да један кошта у просеку пет милиона долара.

Томе додају и најаву српског председника о куповини и 12 "Рафала", с опцијом да ће их бити нових и половних.

"Логично питање које се сада намеће је каква је позиција БиХ. Као и све друго тако је и питање сигурности, а посебно војне, изузетно сложено...", пише, између осталог Klix и додаје да је, због унутрашњих трвења, опрема којом располаже војска БиХ углавном застарјела и обнавља се највише на бази америчких донација и поклона.

Стога, кажу, пре него се постави питање, а шта БиХ ради док се Србија и Хрватска наоружавају, треба имати на уму комплексно стање државе, политички ћорсокак из којег је тешко изаћи.

"Посебно је питање што БиХ нема новца ни за дронове, а камоли авионе или неку другу софистициранију војну опрему. А и када би новац постојао, сагласност за његово одобравање би било немогуће добити", наводи портал.

Напад на територију Белорусије погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА