Најновије

УКРАЈИНА ОСТАЛА БЕЗ ОПОЗИЦИЈЕ: Сваки проруски став је забрањен

Посланици Врховне раде Украјине гласали су за ликвидацију фракције партије Опозициона платформа – За живот, коју је забранио Савет за националну безбедност и одбрану, чији је лидер био Виктор Медведчук, који је ухапшен под оптужбом за издају.

Кијев (Фото: Амбасада Украјине у Сарајеву)

Ликвидацију антивладине политичке снаге у Врховној је објавио посланик из партије Европска солидарност, савезник бившег председника Украјине Петра Порошенка Алексеј Гончаренко.

Подсетимо, 14. априла је Савет за националну безбедност и одбрану (СНБО) Украјине је одлучио да обустави активности ове фракције. Потом је један од лидера опозиционе Платформе за живот Јуриј Бојко дао изјаву у којој је нагласио да ће након обуставе активности фракције у Врховној ради чланови странке створити посланичку групу која ће наставити са радом. „у корист Украјине“.

Нова посланичка група добила је назив „Платформа за живот и мир“. Састоји се од 25 људи, Јуриј Бојко је на челу фракције. Према његовим речима, они ће радити на „обезбеђивању сигурности и суверенитета Украјине у њеним међународно признатим границама“ и спремни су да сарађују са другим фракцијама и групама Врховне раде.

Треба напоменути да је, генерално, поред наведене фракције забрањено више од десет политичких опција: Шаријева странка, Наши, Опозициони блок, Лева опозиција, Савез левих снага, Держава, Прогресивна социјалистичка партија Украјине, Социјалистичка партија Украјине, „Социалисти“ и Блок Владимира Салда.

Лидери опозиционих снага углавном су подвргнути не само правном, већ и физичком прогону. Тако је 12. марта Виктор Медведчук приведен од стране СБУ, а 4. маја познати блогер и политичар Анатолиј Шариј приведен је у Шпанији на захтев Украјине. СБУ је саопштила да се притварање Шарија додогодило „захваљујући блиској сарадњи” СБУ са кабинетом председника Украјине и шпанском страном. Међутим, Шариј је након тога пуштен уз кауцију, а судбина његовог даљег изручења биће одлучена на суду.

Подсетимо, 3. маја су украјински посланици, укупно 330, такође гласали за забрану активности свих проруских и опозиционих партија у земљи.

О судбини пука '’Азов'’ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА